Почетна > Свет
Бизнис Свет

Кијев: Кренуо брод са 23.000 тона пшенице за Африку

 Брод „Брејв Командер“ напустио је украјинску луку Пивдењи, носећи први товар хуманитарне помоћи у храни за Африку из Украјине од напада Русије на ту земљу, преноси Ројтерс.
Фото: Unsplash/Darla Hueske

Теретњак са 23.000 тона пшенице, отпутовао је у афричку луку Џибути са товаром намењеним потрошачима у Етиопији, саопштило је украјинско министарство инфраструктуре.

„Министарство и Уједињене нације раде на начинима да повећају залихе хране за социјално угрожене слојеве афричког становништва“, наводи се у саопштењу.

Како је наведено у саопштењу, 17 бродова већ је напустило украјинске луке са више од 475.000 тона пољопривредних производа.

Украјински извоз житарица је опао од почетка рата због затварања њених црноморских лука, кључног канала за испоруке, што је подстакло раст глобалних цена хране и изазвало страх од несташице у Африци и на Блиском истоку, наводи Ројтерс.

Три црноморске луке су деблокиране прошлог месеца, у складу са споразумом између Москве и Кијева, уз посредовање Уједињених нација и Турске, који је омогућио слање стотина хиљада тона украјинског жита купцима.

U Britaniji trune voće i povrće vredno 73 miliona dolara – nema radnika

Преузмите андроид апликацију.