Кантарион спречава разградњу серотонина, хормона одговорног за добро расположење.
Кантарион, или госпина трава, од давнина је познат као лек за најразличитије болести. Расте на пашњацима, ливадама, каменитим литицама, а цвета од маја до августа, у зависности од поднебља. Може да достигне висину до 60 цм, има специфичан мирис, горак укус, а оболује гвожђем, етеричним уљима, смолом, каротеном, колином и витамином Ц.
Последњих година кантарион постаје све популарнији као средство за ублажавање симптома депресије. Постоје, наиме, бројна научна истраживања која потврђују да хиперфорин, важан састојак кантариона, спречава разградњу серотонина, хормона одговорног за добро расположење. Захваљујући томе, ова моћна биљка ублажава симптоме депресије и позитивно утиче на стање нашег духа.
Помаже и код несанице
Из кантариона је изолован и мелатонин, који се лучи у организму током сна, па се зато ова биљка може користити и као ефикасан, а природан лек против несанице.
Осим тога, кантарион даје добре резултате у лечењу гастритиса, чира на желуцу, болести бубрега, јетре, слезине и бешике, опекотина, хемороида…
Може као чај, уље, таблета, чак и вагиналета
Канатрион се користи се у облику чаја, уља, капи, капсула, таблета, вагиналета… Чај од кантариона одличан је за санирање упалних и болних стања унутрашњих органа. Ако на паковању није другачије наглашено, чај од кантариона се спрема од 200 грама кључале воде и кашичице сувог цвета и листа биљке. Поклопљен треба да одстоји бар 10 минута и пије се незаслађен неколико пута дневно.
С друге стране, ако се од кантариона прави уље за опекотине и ране, четири велике кашике цветова кантариона сипајте у теглу и оставите да одстоје један дан, да мало свену. Прелијте их литром маслиновог уља, затворите теглу и оставите да стоји шест недеља. Уљем мажите ране, осипе, опекотине, хемороиде…
Кантарион је добар и за варење, као додатак белом вину, и то тако што четрдесет грама цветова кантариона прелијете литром квалитетног белог вина и оставите да стоји на топлом месту месец дана. Затим једноставно процедите и пијете две чашице дневно пре јела.
Такође треба напоменути да се хиперицину, најзначајнијој активној компоненти кантариона, приписује највише лековитих својстава. Он спречава развој бактерија и вируса и тако смирује упалне процесе у организму.
Неке студије указују на то да кантарион спречава и развој малигних ћелија, али овакво дејство још није клинички потврђено.
Evo kako da napravite ukusan rižoto a da ima 300 kalorija manje!
Преузмите андроид апликацију.