Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Бушење улазног портала тунела “Иришки венац” на Фрушкој гори

Пре неколико дана започето је дуго очекивано бушење улазног портала тунела “Иришки венац” на Фрушкој гори. На улазној страни тунела, код Парагова, као и са дру­ге стра­не, пре­ма Оп­шти­ни Ириг, где се на­ла­зи из­ла­зни пор­тал, на де­сној цеви ис­ко­пано је више од 15 метара тунела.

Екипа портала Војводина уживо снимила је радове на пробијању тунела, са обе стране, код Парагова и Ирига.

Радови на изградњи Фрушкогорског коридора, који ће са четири траке повезати Нови Сад и Руму, почели су у мају прошле године, а као најзахтевнији подухват у склопу читавог пројекта издваја се пробијање тунела “Иришки венац” који ће са својих безмало 3,5 километра дужине бити најдужи тунел у Србији. Радове изводи кинеска компанија “Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион”, а значај пројекта за Нови Сад, Ириг и Руму се огледа у податку да кроз ту деоницу дневно прође око 900 камиона и 10.000 возила и спада у најоптерећеније државне путеве у Србији.

Како је најављено, овај двоцевни тунел биће пробијен на деоници између насеља Парагово у Сремској Каменици и обилазнице око Руме, чиме ће се транзитни саобраћај коначно изместити с простора Националног парка Фрушка гора.

Фото: Војводина уживо

У перспективи, овај путни правац треба да омогући повезивање Коридора 10 и Коридора 4 и стварање најкраће везе између Босне и Румуније. Фрушкогорски коридор је део путног правца Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница-граница са БиХ.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора у мају 2021. године и тада поручио: Радимо велике ствари за нашу земљу! “Поносан сам на чињеницу да данас градимо више него икада! Важно је да се не заустављамо већ да са огромном, новом енергијом грабимо напред.

Novi vrtić otvorio vrata deci: „Plava zvezda“ zasijala na Sajlovu

Преузмите андроид апликацију.