Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бука може да вам помогне да заспите као беба

Бука може да нас ослободи стреса и обезбеди квалитетан сан.
Фото: Unsplash/Hessam Nabavi

Можда звучи чудно, али је истинито. Сигурно сте чули за звукове које се пуштају бебама како би се умириле. Прва асоцијација можда јесте нека успаванка, песмица са умилним гласом, али не, заправо је реч о звуковима фена, усисивача, звуку кише или таласа.

Фото: Unsplash/Inge Maria

Ови звукови представљају тзв. белу буку који због великог броја звучне фреквенције бебе региструју као умирујуће. А зашто је то тако?
Док је беба у мамином стомаку, она чује ублажене звукове које подсећају на звук кише, таласа, усисивача итд. То је разлог зашто баш поменути звукови на нас могу утицати умирујуће, јер нас подсећају на звуке које смо чули док смо били у мамином стомаку.

Фото: Pixabay/maidenislington

Звуци таласа, лагане пролећне кишице или звук снажног пљуска праћеног грмљевином или са друге стране звук фена, вентилатора или усисивача ће вам помоћи да брже утонете у сан, али исто тако ће вас умирити и умањити стрес. Звучи јако чудно, али пробајте, ради!

Фото: Pexels/Eren Li

Заправо бела бука поништава позадинске звуке, а истовремено производи умирујући звук и делује једним делом хипнотички.

Избор „буке“ зависи од ваших преференција, али свакако, опустите се уз њу и обезбедите себи квалитетан сан и дан без стреса.

Mogu li mesečeve mene stvarno da nam poremete san?

Преузмите андроид апликацију.