Почетна > Свет
Свет

Бугарска протерала поглавара и свештенике Руске цркве у Софији

 Бугарске власти протерале су данас старешину Руске православне цркве у Софији, архимандрита Васијана Змејева и двојицу свештеника храма Свети Никола Мирликијски Чудотворец јер представљају „претњу националној безбедности“.
Фото: Wikimedia Commons/Gruhan

Према речима руске амбасадорке у Софији Елеоноре Митрофанове, свештеници из Руске православне цркве позвани су у миграциону службу, где им је речено да представљају претњу по националну безбедност, а потом су полицијским аутомобилом одведени кућама да покупе ствари.

Како је навела, они ће затим ће бити одведени у цркву и одатле до границе са Србијом, преноси бугарски портал „24 часа“.

„Ово је случај без преседана, црква је одвојена од државе и несхватљиво је како свештеници могу да угрозе националну безбедност. Многи парохијани иду у Руску цркву у Софији. Они су једноставно пљунули нашој цркви у лице“, каже Митрофанова.

Руска амбасада у Софији саопштила је да је огорчена чињеницом и формом одлуке коју је донела бугарска страна.

„Очигледно је да је садашње руководство Бугарске поставило себи задатак да уништи не само друштвено-политичке, културне и хуманитарне везе између две земље, већ и да прекине односе између сестринске Руске и Бугарске православне цркве и да окрене руски и бугарски народ један против другог“, наводи су у саопштењу.

Како се напомиње, карактеристично је да је овај корак учињен на празник Рођења Пресвете Богородице, који је значајан за вернике Руске православне цркве.

Пре неколико дана власти Северне Македоније протерале су Васијана Змејева, заједно са тројицом руских дипломата, због информација да су руски шпијуни.

Herš: Rusija je pobedila u Ukrajini, ali Zapad nastavlja da laže o tome

 

Преузмите андроид апликацију.