Почетна > Свет
Свет

Бугарска прети контрамерама ако Холандија и Аустрија не подрже улазак у Шенген

Бугарска је најавила контрамере уколико Холандија и Аустрија ставе вето на њено приступање Шенгену, рекао је вршилац дужности премијера Галаб Донев и додао да се нада да ће „здрав разум превладати“ у преосталим данима до гласања.
Фото: Pixabay/martoli-03

Донев није прецизирао које би мере Бугарска увела, али је изјавио да се „нада да нећемо морати то да урадимо“.

Према незваничним информацијама из Софије, уколико Холандија не повуче свој приговор, Бугарска ће блокирати кандидатуру Ханса Лајтенса за шефа Фронтекса, европске агенције за граничну и обалску стражу, преноси Еурактив.

Бугарске власти тврде да су ставови холандског премијера и аустријског канцелара диктирани унутрашњим политичким разлозима а не недостацима у примени шенгенских правила од стране Бугарске, што је Донев оценио као „двоструке стандарде“.

Министар правде Бугарске Крум Жарков рекао је за Еурактив да је бугарска претња „веома реална“ и да жели да изазове реакцију ЕУ, док је министар унутрашњих послова Иван Демерџијев прокоментарисао да Холандија „обесмишљава правила ЕУ“.

„Главне примедбе Холандије се не односе на заштиту граница, већ на примену Механизма за сарадњу и верификацију, који је за Бугарску одбачен 2019. године, тако да Холандија очекује извештај који не може да добије. Тај став обесмишљава правила на којима се заснива ЕУ“, рекао је Демерџијев.

Савет ЕУ требало би да гласа 8. децембра за пријем Бугарске, Румуније и Хрватске у Шенген зону, Холандија се снажно противи приступању Бугарске, док се Аустрија противи приступању Бугарске и Румуније.

EU i zemlje Zapadnog Balkana smanjuju i ukidaju cenu rominga

Преузмите андроид апликацију.