Početna > Svet
Svet

Bugarska: Potvrđen sporazum, kandidat za premijera Petkov

Bugarska partija „Nastavljamo sa promenom“ (PP) saopštila je da je postigla sporazum o širokoj koaliciji sa protivnicima stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, što bi trebalo da omogući formiranje nove vlade nakon što je osam meseci zemljom upravljao kabinet u tehničkom mandatu.
Foto: Tanjug/AP

Sporazum PP, koja je pobedila na trećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj ove godine 14. novembra, sa socijalistima, populističkom partijom „Ima takav narod“ (ITN) i partijom desnog centra Demokratska Bugarska, treba da potvrdi koaliciju koja će obezbediti vladajuću većinu u parlamentu, prenosi Rojters.

Prema izjavi jednog zvaničnika te stranke, očekuje se da će lider PP Kiril Petkov, koji je kandidat za sledećeg premijera Bugarske, predstaviti sastav svog kabineta predsedniku Rumenu Radevu u subotu, a da će se već u ponedeljak parlament izjašnjavati o novoj vladi.

Mandatar 41-godišnji preduzetnik Kiril Petkov stekao je popularnost zbog nastojanja da razotkrije sve malverzacije u državnim institucijama pod premijerom Borisovim tokom četvoromesečnog boravka na mestu privremenog ministra ekonomije ovog leta, što su tvrdnje koje je lider GERB odbacio.

Nova vlada osim borbe sa korupcijom moraće brzo da deluje i ekonomskim merama kako bi zaštitila privredu od posledica pandemije korona virusa i visokih cena energenata, ali i da pokuša da poveća stopu vakcinacije, pošto je manje od 30 odsto odraslih potpuno imunizovano u zemlji sa sedam miliona stanovnika, navodi Rojters.

Nemačka danas dobija novog kancelara

Preuzmite android aplikaciju.