Почетна > Свет
Свет

Бугарска ће послати прву војну помоћ Украјини

Бугарска ће послати прву војну помоћ Украјини од почетка руског напада на ту земљу, након што је бугарски парламент данас одобрио листу оружја које ће бити послато Кијеву, а коју је сачинила привремена бугарска влада.
Фото: Unsplash/Specna Arms

Од укупно 240 посланика, за помоћ Украјини гласало је њих 148, а против су били социјалисти и проруска партија Препород.

Бугарска је била једна од ретких земаља ЕУ која није послала помоћ Украјини, јер је Социјалистичка партија наклоњена Русији, а била је коалициони партнер у претходној влади, блокирала претходни предлог у мају.

Списак оружја је поверљив, али државни службеници су рекли да ће Софија у Украјину углавном слати лако наоружање и муницију, пренео је Ројтерс.

Привремени министар одбране Димитар Стојанов рекао је да Бугарска није могла себи да приушти да пошаље своје противваздушне ракетне системе руске производње или борбене авионе МИГ-19 и СУ-25 које жели Кијев, али да је помоћ у потпуности у складу са приоритетима Украјине.

„Мој приступ је био конзервативан, јер морам да осигурам одбрамбене способности Бугарске“, навео је Стојанов за Нову ТВ.

Док Бугарска није слала оружје Украјини, њени произвођачи оружја забележили су пораст извоза, према извештају бугарске индустријске асоцијације објављеном у новембру.

Министарство економије Бугарске одобрило је у августу уговоре о извозу оружја вредне више од 540 милиона долара, од чега је већина била намењена Пољској, једном од кључних чворишта за слање оружја Украјини, пренела је британска агенција.

Šojgu: Oružane snage ŠOS i ZND važne za regionalnu stabilnost

Преузмите андроид апликацију.