Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Буџет за културу у Новом Саду утростручен током последње деценије – више од 33 милиона евра издваја се за културу

Улагања у културу у Новом Саду током последње деценије значајно су увећана, а осим самих цифри, најбољи показатељ тога јесу и сами новоизграђени објекти намењени култури као што су нове културне станице, Градска концертна дворана, Архив Града Новог Сада и слично.
Фото: Уступљене фотографије

Буџет за културу у Новом Саду скоро је утростручен у претхнодних 11 година, па је, на пример, у години када је град био Европска престоница културе за ту област издвојено чак 33.550.082 евра, док је 2012. та цифра била тек 11.630.907 евра.

Година Европске престонице културе била је можда и најактивнија година за културни програм у Новом Саду. Организовано је више од 4.000 манифестација и догађаја у којима је учествовало 6.000 уметника из 35 целог света.

Поред манифестација, инфраструктура новосадске културе знатно је унапређена
Фото: Нови Сад 2022

У оквиру новоизграђене Музичко-балетске школе, која је такође значајна за културни развој града, урађена је и Градска концертна дворана. Концертна дворана располаже са три сале, главна са 480 места, а друге две са 250, односно 180 места. Овај пројекат реализован је од 2015. до 2021. године, а његова вредност износила је 27.153.635 евра.

Реконструисано је и више објеката у Културном дистрикту. Некадашњи индустријски објекти постали су простор за најразличитије културне активности.

Неизоставне су и културне станице, којих Нови Сад тренутно броји 9, а почели су и радови на изградњи десете. Културним станицама Свилара, Еђшег, Буковац, Руменка, Млин, Барка, Лиман, Ковиљ, Степановићево биће додата и једна на Новом насељу.

Изграђен је и нови објекат Архива Града Новог Сада у Улици Филипа Вишњића, а тиме је Нови Сад постао први град који је у новијој историји изградио архив у потпуности из својих средстава.

Рестауриране су фасаде у Подграђу, а исто се ради и у Алмашком крају
Фото: НСЕПК2022

Подграђу Петроварадинске тврђаве враћен је стари сјај у пројекту вредном скоро 9.5 милиона евра, а слични радови одвијају се у Алмашком крају.

Уређивање фасада и кровова на кућама старим готово три века, радови на канализационој мрежи и уређење улица, тротоара, све то део је пројекта уређења Алмашког краја који вреди скоро 35 милиона евра.

Такође, уложено је 760.000 евра у суфинансирање пројеката у култури из области филмске уметности, више од 200.000 евра дато је на суфинансирање текућих расхода и издатака удружења у култури, пројекти у култури који су подржани међународним фондовима суфинансирани су са више од 170.000 евра, а пројекти у култури којима се доприноси повећању приступачности културних садржаја суфинансирани су са 17.000 евра.


Više od 45.000 radnih mesta i 12 stranih kompanija obeležilo poslednju deceniju u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.