Почетна > Србија
Србија

Брнабић са норвешким стручњацима о мерама после масовног убиства

Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих одржала је данас седницу у Влади Србије којом је председавала премијерка Ана Брнабић, а присуствовала је и делегација из Норвешке.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Брнабић је поновила да у радној групи стручњаци воде главну реч, а Влада Србије само подржава и имплементира њихове одлуке.

Норвешки стручњаци рекли су да је у Норвешкој 2011. године такође формирана радна група слична овој у чијем раду данас учествују.

Они су нагласили да су изузетно задовољни тиме колико далеко су наши стручњаци стигли у свом раду до сада, поготово имајући у виду да је првих неколико недеља након масакра, према њиховом искуству, најкритичнији период.

Према њиховим речима, овакве несреће не погађају само породице жртава, њихове пријатеље и школску заједницу, већ и читаво друштво у целини.

Радна група ће са колегама из Норвешке наставити интензиван рад на терену у наредном периоду, с обзиром на то да њихово искуство каже да је годину дана након масакра период у коме је најбитније уложити напор, како би преживели успели да се изборе са свим последицама.

У тих годину дана, како они наводе, кључно је направити и спровести добар, системски план како би сви преживели успели да превазиђу све проблеме који су неминовни и како би након тога, могли да наставе свој живот са што је могуће мање последица.

Норвешка је препозната као земља чији би стручњаци могли бити од изузетне помоћи домаћим експертима, имајући у виду њихово искуство у суочавању са последицама масакра који се догодио на острву Утоја, у близини Осла 2011. године, саопштено је из Владе Србије.

Брнабић се захвалила норвешким стручњацима на спремности да помогну и истакла још једном велику захвалност нашим стручњацима, који су на себе преузели огроман терет, још од самог почетка маја и трагедија у Основној школи „Владислав Рибникар“ и селима Дубона и Мало Орашје.

Брнабић је истакла и задовољство што се деловању радне групе прикључио и Филозофски факултет, који ће заједно са члановима израдити предлог организације активности учења.

Потпредседница Радне групе и директорка Института за ментално здравље Милица Милованчевић Пејчић захвалила се свим члановима Радне групе на интензивном раду до сада и упознала је госте из Норвешке да је покренута иницијатива кризне психосоцијалне подршке заједници, што подразумева помоћ преживелима и њиховим породицама.

Услуге психосоцијалне подршке деци, наставницима и родитељима на територији Београда и Смедерева спроводе се у укупно 13 основних школа, а у Основној школи „Владислав Рибникар“ на дневном нивоу ангажовано је четири стручњака.

Истакла је да су у Културној установи „Дадов“, у две смене увек присутна по два помагача и нагласила да ће у „Дадову“ помоћ бити пружана свим грађанима до 1. септембра.

Она је такође рекла да база помагача тренутно броји 57 чланова. Формиран је супервизијски тим од најискуснијих експерата које Србија има и они раде са помагачима.

Додатно, постоји и независни тим супервизора и двоје стручњака који контролишу супервизоре, јер су лекари закључили да је због осетљивости теме, изузетно важно да имају троструки ниво контроле.
Влада Србије определила је средства и сви стручњаци ће бити плаћени за свој рад.

Brnabić sa predstavnicima norveškog centra za studije nasilja i Centra Utoja

Преузмите андроид апликацију.