Почетна > Србија
Србија

Брнабић са представницима норвешког центра за студије насиља и Центра Утоја

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас представнике Норвешког центра за студије насиља и трауматског стреса (НКВТС) и Центра Утоја који су јој пренели искуства у вези са периодом после трагичног догађаја на острву Утоја 2011. године, када је убијено 69, већином младих особа.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Премијерка је истакла да трагедије, попут оне која се догодила 3. маја ове године у Основној школи „Владислав Рибникар“, мењају читаву земљу заувек и апсолутно изискују адекватан одговор и пуну подршку породицама настрадалих, саопштила је Влада Србије.

Цело друштво пролази кроз стресни период, указала је премијерка Брнабић и додала да је држава спремна да учини све што је потребно да помогне породицама, ученицима и наставницима те школе, али уз поштовање мишљења и у договору са Саветом родитеља школе и породицама настрадале деце.

Брнабић је представницима Норвешког центра захвалила на доласку у Београд и подршци коју су пружили члановоима Савета родитеља Основне школе „Владислав Рибникар“ и стручњацима у Институту за ментално здравље са којима су разговарали.

Представници Норвешког центра и стручњаци за пост-трауматски третман и културу сећања пренели су премијерки Србије своја искуства после трагедије на острву Утоја 2011. године и указали да је у овом тренутку неопходно обезбедити довољно времена за опоравак породицама настрадалих ученика и креирати тимове стручњака различитих профила који ће им пружити пуну психолошку и сваку другу врсту подршке. То су мере које су дале разултате у њиховој земљи, подвукли су.

Норвешка је, после трагичног догађаја на Утоја острву у јулу 2011. године, осмислила моделе програма за рад мултидисциплинарних тимова са младима и то у препознавању угрожених, праћењу њиховог здравственог стања и њихов дугорочни психо-социјани опоравак.

Тим експерата, који чине чланови три институције: Утоја центра, Норвешког универзитета за науку и технологију из Трондхајма – НТНУ и Центра за студије о насиљу и пост-трауматски стрес – НКВТС, разговарали су раније са члановима Савета родитеља Основне школе „Владислав Рибникар“ и психијатрима и психолозима са Института за ментално здравље, присуствовали су и састанку Радне групе за ментално здравље и подршку младима, којом председава премијерка Брнабић, а у плану је и посета местима где се десило друго масовно убиство у општинама Младеновац и Смедерево.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Гјелстад, додаје се у саопштењу.

U Gračanici veliki skup podrške Srbima sa severa KiM

Преузмите андроид апликацију.