Почетна > Србија
Србија

Брнабић са Ескобаром о тренутној ситуацији на Косову и Метохији

Председница Владе Ана Брнабић данас је, са замеником помоћника државног секретара САД Габријелом Ескобаром, разговарала о тренутној ситуација на Косову и Метохији, са акцентом на положај Срба на северу КиМ и све једностране потезе које повлаче привремени органи у Приштини.
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Како је Брнабић истакла, хапшење припадника српске националности без икаквих доказа или оптужби, представља кршење свих цивилизацијских норми, основних постулата владавине права и, у крајњој линији, још једно у низу кршења потписаних споразума чији је гарант Европска унија.

Премијерка је истакла потпуну спремност Београда за наставак дијалога са Приштином, саопштено је из Владе.

Оно што је, према њеним речима, кључно за наставак дијалога и рад на потенцијалним будућим договорима, јесте имплементација већ потписаних споразума и њихова примена на терену.

Брнабић је рекла да ту у првом реду мисли на формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији, имајући у виду да се приближавамо десетогодишњици потписивања Бриселског споразума, а да она још није формирана.

Председница Владе је подвукла и трајну опредељеност Републике Србије за мир и стабилност у читавом региону и поновила да би имплементација и поштовање већ постигнутих споразума у многоме допринело брзој стабилизацији ситуације на Косову и Метохији.

Vučić: Iskren i korektan razgovor sa Lajčakom i Eskobarom

 

Преузмите андроид апликацију.