Početna > Srbija
Srbija

Brnabić: Robna razmena sa Kinom uvećana 152 puta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, da veruje da će odnosi Srbije i NR Kine biti samo bolji i snažniji u godinama koje dolaze. Ukazala da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću robna razmena sa tom zemljom uvećana 152 puta.
brnabić
Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Brnabić je istakla da je čelično prijateljstvo dve zemlje učvršćeno ponajviše u doba pandemije koronavirusa.

„Lekcija koju smo svi naučili u doba pandemije je povratak multilateralizmu, saradnji i zajedničkoj borbi svih zemalja sveta. Inicijativa pojas i put je odličan primer toga i nastavićemo da sarađujemo sa NR Kinom i u tom okviru“, navela je ona.

Intervju je urađen neposredno nakon što je Ana Brnabić po treći put postala predsednica vlade.

Novinarka kineske državne televizije podsetila je da je predsednik Vučić više puta istakao da ima bezgranično poverenje u premijerku. Da je on osoba koja je veoma popularna u Kini, pogotovo na kineskim društvenim mrežama.

„Znamo da je Aleksandar Vučić popularan u Kini i mi se time ponosimo. Raditi sa Aleksandrom Vučićem je čast, privilegija ali i velika odgovornost. On danonoćno radi za Srbiju i u potpunosti je posvećen napretku Srbije“, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija, kao mala zemlja u srcu Evrope, pre Aleksandra Vučića bila vođena tako da udovoljava interesima drugih mnogo većih i moćnijih zemalja.

„To je najdragoceniji savet koji mi je dao. Da moramo uvek i u svakom trenutku voditi računa o našim interesima, da nam Srbija bude na prvom mestu. I tako je od kada je on postao predsednik vlade. Pa sve do danas dok je predsednik države u drugom mandatu“, rekla je premijerka.

Na pitanje o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, premijerka je rekla da često čuje kako to i nije najbolji način za put ka Evropskoj uniji ali da se više od 90 odsto kineskih investicija nalazi u Zapadnoj Evropi, u zemljama članicama EU.

Brnabićeva otvorila razvojni centar Luksofta u Beogradu

 

Preuzmite android aplikaciju.