Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Робна размена са Кином увећана 152 пута

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, да верује да ће односи Србије и НР Кине бити само бољи и снажнији у годинама које долазе. Указала да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу робна размена са том земљом увећана 152 пута.
брнабић
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Брнабић је истакла да је челично пријатељство две земље учвршћено понајвише у доба пандемије коронавируса.

„Лекција коју смо сви научили у доба пандемије је повратак мултилатерализму, сарадњи и заједничкој борби свих земаља света. Иницијатива појас и пут је одличан пример тога и наставићемо да сарађујемо са НР Кином и у том оквиру“, навела је она.

Интервју је урађен непосредно након што је Ана Брнабић по трећи пут постала председница владе.

Новинарка кинеске државне телевизије подсетила је да је председник Вучић више пута истакао да има безгранично поверење у премијерку. Да је он особа која је веома популарна у Кини, поготово на кинеским друштвеним мрежама.

„Знамо да је Александар Вучић популаран у Кини и ми се тиме поносимо. Радити са Александром Вучићем је част, привилегија али и велика одговорност. Он даноноћно ради за Србију и у потпуности је посвећен напретку Србије“, казала је Брнабић.

Она је истакла да је Србија, као мала земља у срцу Европе, пре Александра Вучића била вођена тако да удовољава интересима других много већих и моћнијих земаља.

„То је најдрагоценији савет који ми је дао. Да морамо увек и у сваком тренутку водити рачуна о нашим интересима, да нам Србија буде на првом месту. И тако је од када је он постао председник владе. Па све до данас док је председник државе у другом мандату“, рекла је премијерка.

На питање о челичном пријатељству Србије и Кине, премијерка је рекла да често чује како то и није најбољи начин за пут ка Европској унији али да се више од 90 одсто кинеских инвестиција налази у Западној Европи, у земљама чланицама ЕУ.

Brnabićeva otvorila razvojni centar Luksofta u Beogradu

 

Преузмите андроид апликацију.