Почетна > Србија
Србија

Брнабић и Ђианг Ју о билатералним односима и даљој сарадњи

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са Ђианг Ју, специјалном представницом МСП Кине за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ), о билатералним односима и даљој сарадњи у оквиру овог механизма.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Премијерка је оценила да две земље имају снажно стратешко партнерство и челично пријатељство, које је на највишем нивоу у њиховој историји и нагласила да Србија и нова влада остају на том путу.

Она је нагласила да је Србија веома активна у механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, који је од свог оснивања прерастао у формат свеобухватне сарадње, не само Србије са НР Кином, већ и са свим земаља региона ЦИЕЗ, а да се налази на врху листе земаља са највише реализованих и договорених пројеката.

Такође, премијерка је изразила задовољство што ће Београд бити домаћин 8. симпозијума тинк-тенкова Кина-ЦИЕЗ, 16. новембра 2022. године.

Ђианг Ју је потврдила важност односа Србије и Кине, као и спремност за даље свестрано јачање стратешког партнерства и пријатељства наша два народа.

Она је изразила задовољство због узлазног тренда када је реч о економским односима две земље и нагласила потенцијал за њихово даље обогаћивање у разним областима.

Ђианг Ју је нагласила да је важно што је Србија својим учешћем у иницијативи „Појас и пут“ прерасла у једну од спона кинеско-европског експресног транспортног коридора, у прилог чему говори и трилатерални пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта.

Брнабић је још једном захвалила на принципијелном ставу Кине у вези са питањем Косова и Метохије.

Vučić: Srpski narod neće ostati bez podrške Srbije

Преузмите андроид апликацију.