Почетна > Србија
Србија

Брнабић: Данас потписујемо споразум са ЦЕРН-ом, велики успех за Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће данашњим потписивањем споразума о сарадњи са ЦЕРН-ом Србија постати једна од само седам земаља у Европи која је у програму компјутерске обраде података за ЦЕРН.
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

Брнабић је на ТВ Прва рекла да је у Влади Србије разговарала са делегацијом ЦЕРН-а из Женеве, са којом ће данас у Државном дата центру у Крагујевцу бити потписан споразум о сарадњи.

„Разговарали смо о нашој даљој сарадњи. Србија је 2019. године постала пуноправни члан ЦЕРН-а и то је нешто на чему смо много радили и тада је забележен тај невероватан успех за нашу науку, а данас, велики и важан дан, зато што данас у Крагујевцу, у нашем Државном дата центру, потписујемо са ЦЕРН-ом споразум о сарадњи, како би Србија постала једна од само седам земаља у Европи која је у програму компјутерске обраде података за ЦЕРН“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је Србија само једна од десет земаља у свету која је обухваћена компјутерском обрадом података за ЦЕРН и указала да је то јако важно за нашу науку, за референцу Србије у науци, истраживању и свим напредним областима.

Истакла је да је то важно и за нашу омладину, младе научнике и за референцу Србије као напредне земље.

Брнабић је истакла да бити раме уз раме са земљама као што су Француска, Немачка, Италија, Холандија, Шпанија и Велика Британија у Европи, а у свету још само Америка, Канада и Кореја, говори о томе колико се Србија променила у последњих неколико година.

„За шта гласају људи 17. децембра, гласају за то да ли ће ове ствари да се наставе или ће Србија стати, а ништа од тога не би било да није било председника Србије Александра Вучића и нас као његовог тима“, истакла је Брнабић.

Осврћући се на посету Србији суоснивача компаније Епл Стива Вознијака, Брнабић је рекла да је он Србију посетио из два разлога, наводећи да је први то што му се, према њеним речима, свиђа самостална, независна спољна политика Србије, а да је други разлог то што је чуо шта је све Србија урадила у области информационих технологија.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић потписаће данас у Крагујевцу са шефом одељења за информационе технологије Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) Енриком Поркари Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Светске ЛХЦ рачунарске мреже.

Меморандум о разумевању потписује се са циљем да Република Србија добије јединствену прилику и подршку ЦЕРН-а да се прикључи једном од најзначајнијих научних пројеката у свету, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација.

 

Beogradu se vraća jedno od najlepših predratnih zdanja – radovi na zgradi Stare pošte počinju u januaru

Преузмите андроид апликацију.