Почетна > Србија
Србија

Брнабић: „Будимка“ добар пример сарадње компанија и Владе

Премијерка Ана Брнабић је, током посете Пожеги, истакла компанију „Будимка“ као добар пример сарадње привредника и Владе Србије, како кроз програм „Моја прва плата“, тако и у образовном сектору преко дуалног образовања.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

„Будимка је приватизована 2020. године, купила ју је домаћа компанија ИТН група из Косјерића. У овом тренутку запошљава стотине људи и има амбициозне планове и за даља улагања али и за извоз у овој години“, рекла је Ана Брнабић, која је по трећи пут посетила општину Пожега.

„Ми смо нашли начин да помогнемо инвестицијама Будимку, посредством европских ИПАРД фондова, преко Министарства пољопривреде у висини од милион евра“, рекла је премијерка.

Преко програма „Моја прва плата“ закључено је 9.380 уговора са младим људима до 30 година, а само у Златиборском округу у тај програм укључено је 328 компанија, у којима у овом тренутку раде 424 младе особе.

Једна од њих је и компанија „Будимка“ у којој тренутно има шест људи запослено преко програма „Моја прва плата“.

Премијерка је подсетила да је до сада у ту компанију уложено преко 10 милиона евра, и додала да је данас договорено да следеће недеље њени представници дођу на разговор у Владу РС како би се видело како додатно убрзати инвестиције преко Фонда за развој, што је изузетно значајно и за пољопривреду и за прехрамбену индустрију у Србији, јер имају уговоре са преко 400 коопераната.

„Ово је трећи круг овог програма који даје шансу младим људима да стекну прво искуство и да крену у своју пословну каријеру. Драго ми је да је приватизација Будимке била успешна као и инвестиције, и да је све већи број младих људи укључено у компанију. Јасно ми је да су неки људи нестрпљиви, зашто то не може и брже, али ово је велики конгломерат па је потребно и време и енергије да ова компанија ради као што је радила“, казала је Брнабић.

Ефекти програма „Моја прва плата“ 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добре стране програма „Моја прва плата“ који је почео 2020. године захваљујући премијерки и Влади РС који су га креирали.

„Ефекат је изузетно добар, јер из првог програма се 48 одсто људи који су учествовали у програму већ запослило. Половина је запослена у компанијама у којима су се оспособљавали, а остали су добили посао управо захваљујући ономе што су стекли кроз стручну праксу у компанијама“, казао је Мартиновић.

Он је додао да ће Национална служба за запошљавање до средине фебруара расписати један шири сет јавних позива и за остале програме у које планирамо да укључи 20.000 лица.

„Највећи износ средстава који смо наменили за ову сврху ће бити утрошен за програме стручног оспособљавања, обука и додатног образовања имајући у виду неповољну квалификациону структуру на евиденцији НСЗ, где је око 35 одсто спада у ред ниско квалификованих или полуквалификованих“, рекао је Мартиновић.

„Од Техничке школе у Пожеги направићемо регионални тренинг центар“

Премијерка Брнабић радну посету Пожеги након обиласка погона „Будимке“ наставила је посетом Техничкој школи, а потом и компанији Инмолд.

Техничка школа из Пожеге једна је од четири средње стручне школе чији ђаци у склопу пројекта дуалног образовања практични део наставе остварују управо у компанији Инмолд.

„Када видим овакву енергију оно што Инмолд ради схватим шта све Србија може. Када обиђете све ове погоне у Пожеги и Златиборском округу схватите да се ту не производе само малине и изврсно првокласно воће. У Пожеги се производе и роботи за читав свет, одавде се роботи извозе у земље као што су Немачка, Норвешка, Јужна Африка, Русија и многе друге земље. То је показатељ колико Србија може и зна и колико вреди. То су роботи које праве наши људи углавном млади, од шрафа, цртежа до ових машинерија које смо видели на крају обиласка“, рекла је Брнабић.

Грабијела Грујић, помоћница министра просвете задужена за дуално образовање навела је да је образовање у Инмолду пренето инспиративно и реалном радном окружењу, а њу је, додала је, фацинирала нова енергија, нова снага, нова мотивација младих људи, који су трећа или четврта година и помажу другима који тек крећу на прву годину и заједно са инструкторима подржавају даље оно што јесте суштина дуалног образовања, а то је интеграција измедју теоријског и практичних знања.

„Између знања, способности, ставова, вештина. То су ти млади људи који ће компанију Инмолд у будућности не чинити самоодрживом него и иновативном“, рекла је Грујић.

Brnabić: Nije mi jasno zašto se Fridrih Ebert bavi osnivanjem ZSO

Преузмите андроид апликацију.