Почетна > Србија
Србија

Британски портал пише о српској научници Ивани Морић

Угледни британски портал који се бави темама из области здравља „Medical News“ објавио је текст о српској научници из Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство у Београду др Ивани Морић, која је презентовала по први пут примену високопропусног секвенцирања у Србији и могућности коришћења у будућности.
Фото: Freepik/upklyak

Она је на 17. Међународној конференцији геномике коју је организовала компанија „BGI Genomics“ у Риги, представила рад Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство који се односи на здравље људи, истраживање ретких болести, развој нових антимикробних и антивирусних агенаса, као и део посвећен зеленим молекуларним биотехнологијама, као што су биокатализа и зелени процеси.

У тексту се подсећа да је након проглашења пандемије вируса короне, сарадња између института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство и „BGI Genomics“ почела изградњом две лабораторије, те да је у просторијама Универзитетског клиничког центра Србије постављена прва лабораторија.

Уследила је још једна сарадња Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство и „BGI Genomics“ на изградњи Центра за секвенцирање генома и биоинформатику, који је отворен прошле године, а запослени су имали обуку у вези са ковидом, секвенцирањем целог егзома, секвенцирањем целог генома и неинвазивним пренаталним тестирањем.

Докторка Морић је навела да је та обука пружила добру основу за даља истраживања, пре свега када је реч о омикрон соју.

„До сада смо морали да шаљемо узорке ван Србије на тестирање. Али надамо се да ће се ови тестови од сада радити у Србији“, казала је Морић.

Наводи се да су нови капацитети Центра омогућили да аплицира за европске пројекте, као што је програм Хоризонт Европа, а први који је добио средства био је „Фармакогеномички центар у ојачаном Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство PharmGenHUB „, где ће бити секвенцирано 250 целих генома.

Центар планира да понуди и пренатално „NIFTY Pro“ тестирање за грађане Србије, а Морић је указала на стратешку позицију Србије на Балкану и да уколико су суседи заинтересовани центар им може понудити своја „NIFTY“ решења, јер ће трошкови транспорта у вези са овим тестовима бити релативно нижи.

У тексту се наводи и да је имплементација секвенцирања високе пропусности усклађена са трансформацијом коју Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство предузима и да Влада Србије планира да у Београду изгради кампус БИО4, објекат од 20 хектара који ће се фокусирати на биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет.

Oznake „Najbolje iz Vojvodine“ dodeljene 21 brendu: Dani ludaje, Dani piva, Keltsko selo…

 

 

Преузмите андроид апликацију.