Почетна > Свет
Свет

Брисел не признаје македонски језик?

Док у македонском парламенту у узаврелој атмосфери траје расправа о француском предлогу о укидању бугарског вета и обнављању приступних преговора о приступању Северне Македоније ЕУ, медији су пренели информацију из Брисела да Европа заправо не признаје македонски језик, већ кажу да је то језик који се говори у Северној Македонији.
македонски
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Све то дешава се дан након посете председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Скопљу, када је посланицима у парламенту изразила поштовање према македонском језику и идентитету.

„Нема сумње да је македонски језик ваш језик. Поновићу ово, нема сумње да је македонски језик ваш језик. Ми то у потпуности поштујемо. Дакле, у ревидираном предлогу се јасно наводи македонски језик без квалификација из ЕУ“, поручила је данас у Бриселу заменица портпарола Европске комисије Дејна Шпинант.

Ова порука је у скопским медијима протумачена као „хладан туш“ и додају да је Шпинант рекла да је Фон дер Лајен заправо говорила о језику којим говоре грађани Северне Македоније, пренео је скопски портал Плусинфо.

Novi paket EU sankcija pojačava već postojeće protiv Rusije

Преузмите андроид апликацију.