Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Брендови и производи по којима је познат Нови Сад

Нови Сад познат је по много тога, по узречици “гари“, чувеном “горњаку“ односно тексас јакни, пријатним и насмејаним пролазницима, томе да већина људи шета полако и нигде не жури, али и по својим чувеним брендовима.
Фото: Pixabay/congerdesign
Бегечка шаргарепа:

За нас Новосађане сасвим је нормално да у свом окружењу имамо слатку и сочну шаргарепу. Међутим, у другим деловима Србије утркују се да засаде и одгаје такав род какав рађа земља бегечких пољопривредника.

Кажу да ова шаргарепа није као свака друга, управо због тога и онда када пољопривредници који је производе за њу траже нешто више новца, нашим суграђанима није тешко да их издвоје.

Посебна је по свом уједначеном изгледу, интензивној наранџастој боји, али и мирису и укусу!

Иако се узгаја уз помоћ посебне технологије, за њен изванредан укус ипак су заслужни микроклима у којој расте и састав земљишта на којем се производи.

Фото: Градске инфо
Индекс сендвич:

У питању је чувени новосадски бренд. Да смо ми, Новосађани, веома свесни своје посебности показује и то да бисмо „на кеца“ могли да се посвађамо са сваким ко каже да су сендвич и индекс иста ствар.

Сендвич је, разуме се, сендвич, а индекс је напознатији гастро-бренд Новог Сада, чувен колико и лесковачка пљеска у Лесковцу или комплет лепиња на Златибору.

Индекс сендвич настао је 1984. године као “студентска ствар“. У жељи да у кампусу буде већи избор јефтине, а укусне хране, Денис Улсен изумео је сендвич који се састоји од топљеног сира, шунке и шампињона (наравно и свих додатних прилога којих мора бити много)!

Иако је раније био искључиво локална прича, о индексу се чуло по читавој Србији, а често сведочимо томе да је индекс сендвич прва ствар коју туристи желе да пробају када стигну у Нови Сад.

Фото: WikimediaCommons/Judgefloro
Футошки купус:

Футошки купус је бренд са заштићеним пореклом. Чак се и у турском попису домаћинстава из 16. века купус помиње посебно.

Његова производња се на виши ниво подигла у 18. веку, заједно са развојем трговине.

Управо у том историјском периоду стигао је до нас, Бачке, Срема, Славоније, али и дворова у Пешти и Бечу.

Футошки купус као познат производ заузимао је, а и данас има важно место у асортиману пољопривредних производа са домаћег поднебља, па је и данас присутан на тржишту Европе.

Не заборавите, због ове величанствене намирнице у Футогу се сваке године одржава све посећенија манифестација Футошка купусијада.

Фото: TasteBrandy
Ракија из манастира Ковиљ:

Манастир Ковиљ је споменик културе од изузетног значаја. Поред духовног живота који се одвија унутар зидина манастира, у њему се одвија и веома успешна пољопривредна производња. Праве млечне производе, мед, вино и врхунску ракију које пласирају широм Србије.

Из великог асосртимана посебно бисмо издвојили њихове ракије. Благе су, немају превелики проценат алкохола и веома су популарне међу Новосађанима. Не можете их пити у сваком локалу, већ само на посебним местима, а када желите да их пазарите у маркетима, потребно је да одвојите нешто више новца. Но, верујте нам на реч, испалти се!

Фото: Pexels/Grape Things
Вина из Сремских Карловаца:

Како се не бисмо огрешили ни о једну од бројних винарија из Сремских Карловаца, нећемо их наводити поименце.

Оно што је битно да знате јесте да су Сремски Карловци место на које су се населиле најстарије породице виноградара. Управо због тога, овде настају најлепша домаћа и квалитетна вина!

Поред бројних ресторана, овде постоје и врхунски вински подруми у којима можете дегустирати и до неколико различитих врста вина.

Винарије су се у Сремским Карловцима посебно сјатиле у Швапску улицу, тако да уколико икада одете у ово месташце, знате којом улицом је обавезно проћи!

Вино које потиче из Сремских Карловаца служило се на прекоокеанским бродовима од Европе до Америке и на царским дворовима попут оних у величанственој Русији (Москви), или оних нешто ближих, у Аустрији (Бечу).

Ето, то вам већ све говори о квалитету напитка у коме је истина, а који потиче из околине Новог Сада.


Поред наведених, постоје и многи други брендови по којима смо познати, али ови су нам некако најдражи и најдуговечнији!

Novosadska cvetna pijaca ovog petka i subote na platou ispred SPENS-a

Преузмите андроид апликацију.