Почетна > Свет
Свет

Бразил званично кандидовао град Белем за домаћина климатске конференције „COP30“

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је данас да је званично кандидовао град Белем на североистоку земље за домаћина Међународног климатског самита COP30, који би требало да буде одржан 2025. године.
Фото: Танјуг/АР/Gustavo Moreno

Лула, који је као новоизабрани председник Бразила у новембру присуствовао самиту COP27 у Египту обећао је да ће се Бразил, земља Амазонских прашума, поново посветити климатској кризи, преноси Ројтерс.

Председник Лула је тада најавио да ће за домаћина климатског самита под окриљем УН 2025. године кандидовати један град у сливу реке Амазон.

Белем је главни град амазонске државе Пара и један од најнасељенијих регионалних центара, одмах иза Манауса, града у којем су 2014. године игране утакмице Светског првенства у фудбалу.

„У Египту сам се обавезао да ће 2025. године Бразил бити домаћин самита COP30 и срећан сам због тога што је наш министар спољних послова Мауро Виејра формализовао кандидатуру Белема“, рекао је Лула у видео обраћању.

Лула је обећао да ће се позабавити неконтролисаним крчењем шума у Амазонији које је, како пише Ројтерс, “достигло 15-годишњи максимум за време мандата бившег председника Жаира Болсонара“.

Нови председник Бразила је за министра животне средине недавно именовао Марину Силву, жену која је била задужена за смањење крчења Амазонске прашуме током првог Лулиног председничког мандата почетком 2000-тих година.

Svetski okean u 2022. godini najtopliji u istoriji merenja?

Преузмите андроид апликацију.