Сврха бонтона није да спутава, већ напротив да учини атмосферу пријатнијом како бисмо се сви боље осећали и више ценили како себе тако и људе у окружењу.
Устаљено правило да даме увек имају предност не вреди у свим случајевима, а посебно кад је реч о бонтону у ресторану.
Мушкарац први улази у ресторан како би „истражио непознато подручје“, односно снимио ситуацију и пронашао одговарајући сто и, ако је потребно, побринуо се око резервације. Такође, на овај начин, он штити жену од потенцијално непријатног амбијента, али и туђих погледа. Даме имају предност приликом изласка из ресторана, а они који придрже врата зарадиће додатни плус.
Конобара позива искључиво мушкарац, лаганим подизањем руке. Након консултације са присутном дамом, мушкарац наручује храну и пиће. Уколико то конобар није урадио, мушкарац жени сипа пиће. Током јела, он брине о томе да су чаше увек пуне и то тако што прво досипа њој, а тек онда себи.
Кад је реч о распореду седења, улога мушкарца је да се смести на страну стола с које једноставно може видети конобара и сигнализирати му да донесе рачун.
У случају да вам нешто није по вољи с јелом, позовите конобара и пристојно, али без одлагања објасните у чему је проблем. Немојте превише да чекате јер ако почистите тањир, теже ћете објаснити да вам се јело не свиђа.
Одлучите ли се за вино, имајте на уму да чашу треба држати за стопицу, а за тело или балон чаше – не само због отисака прстију него и због тога да се вино непотребно не загрева.
Збуњује ли вас количина прибора за јело, нећете погрешити ако уз сваки средећи оброк бирате онај који је најудаљенији од вашег тањира.
Нож се држи у десној, а виљушка у левој руци, а када сте готови с јелом, виљушку и нож оставите да стоје паралелно једно до другог. То је јасан знак конобару да може узети ваш тањир и прибор за јело са стола, пише dеnevnik.hr.
Ова четири правила бонтона за столом су алфа и омега лепог понашања, а многи их заборављају
Преузмите андроид апликацију.