Početna > Svet
Svet

Bolsonaro negira da je primio poklon od saudijske vlade vredan 3 miliona evra

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro negirao je danas pisanje lokalnih medija da je pokušao da unese u zemlju nakit koji je saudijska vlada navodno poklonila njemu i njegovoj supruzi, navodi CNN Brazil.
Foto: Wikimediacommons/Palácio do Planalto

„Optužuju me za poklon koji nisam ni tražio ni primio. Nikada nisam počinio nezakonito delo“, rekao je bivši lider krajnje desnice u intervju CNN-u, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je lokalni list O Estado de S. Paulo u petak izvestio da je Bolsonaro ilegalno pokušao da u Brazil unese set nakita koji se sastoji od dijamantske ogrlice, prstena, sata i minđuša, koje je njemu i bivšoj prvoj dami Mišel poklonila saudijska vlada.

Saudijska ambasada u Brazilu nije odgovorila na zahtev za komentar.

Prema pisanju brazilskog lista, nakit vredan tri miliona evra (3,19 miliona dolara) pronašli su carinici u rancu pomoćnika tadašnjeg ministra rudarstva i energetike Benta Albukerkija, po njegovom povratku sa službenog puta na Bliski istok u oktobru 2021.

Cariniski službenici na aerodromu Guaruljos u Sao Paulu zaplenili su nakit, jer putnici pri ulasku u Brazil moraju da prijave robu vrednu više od 1.000 dolara, navodi list i dodaje da je Bolsonarova administracija više puta bezuspešno pokušavala da povrati nakit preko državnih službenika.

Bolsonaro se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je odleteo na Floridu krajem decembra, 48 sati pre nego što je njegov protivnik i naslednik Luis Injasio Lula da Silva položio zakletvu.

Bolsonaro bi trebalo u toku dana da prisustvuje godišnjoj konferenciji konzervativne partije u Vašingtonu, gde bi trebalo da se sastane sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Španija: Sančes najavio donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti

 

Preuzmite android aplikaciju.