Почетна > Бизнис
Бизнис

Боља понуда пшенице – али слабија тражња

Приметан је силазни тренд цене жита и то за 3,6 одсто у односу на прошлу недељу.

Недељу за нама на берзанском тржишту обележио је раст промета робе, али и наставак негативног ценовног тренда када је реч о свим примарним пољопривредним производима.

Преко Продуктне берзе током протекле недеље укупно је прометовано 3.927 тона робе, што у односу на обим трговања претходне недеље представља раст од 37,6 одсто. Како се наводи, кукурузом се трговало у ценовном распону од 16,7 до 17,5 динара по килограму, са приметним силазним трендом крајем седмице. Просечна продајна цена кукуруза у односу на претходни период била је нижа за 4,8 одсто.

После неколико месеци стагнације у очекивању боље цене, на берзи је протекле седмице највише трговано пшеницом, која је чинила чак 42 одсто укупног промета.

„Продавци су најчешће нудили пшеницу са бољим параметрима квалитета. Међутим, тражња је током целе недеље била слабија у односу на понуду и на нижем ценовном нивоу“ напомињу берзански стручњаци.

Житом се трговало у ценовном распону од 19,50 до 20,5 динара по килограму без ПДВ-а. Приметан је силазни тренд цене и то за 3,6 одсто у односу на претходни период.

У Србији као и у другим државама на лагерима су велике количине старе пшенице уочи нове жетве. Јефтино украјинско жито изазвало је поремећај на тржишту и донело неизвесност ратарима.

Ни дешавања на светским берзама не дају оптимизам. Повећање цена током протекле седмице на глобалном тржишту није потрајало. Највећи утицај на то имале су вести о стању усева али и много више објава украјинског министарства за инфраструктуру да на руску инспекцију у црноморском појасу чека 50 бродова с укупним теретом од 2,4 милиона тона.

То је двоструко већа количина него у мају. Такође, објављено је и да је цена руске пшенице тренутно 213 евра по тони, а да је Русија у мају извезла готово двоструко више жита него у истом периоду прошле године.

Pad inflacije u drugom delu godine

Преузмите андроид апликацију.