Почетна > Бизнис
Бизнис

Пад инфлације у другом делу године

Народна банка Србије (НБС) очекује знатан пад инфлације у другом делу године, а према садашњим економским кретањима неће бити разлога за додатним повећањем референтне камате с нивоа од шест одсто.
Фото: PrtSc/National Bank of Serbia/YouTube

Наиме и са тим нивоом могуће је обуздати инфлацију, саопштили су јуче челни људи централне банке на представљању извештаја о инфлацији.

Вицегувернер Жељко Јовић рекао је да податак о априлској међугодишњој инфлацији од 15,1 проценат потврђује да је кулминација инфлације иза нас и да претходно предузете мере монетарне политике дају резултате.

„Иза нас је врхунац не само укупне већ и базне инфлације. На то да наше мере дају резултате указује и стабилизација инфлационих очекивања за годину дана унапред, као и задржавање средњорочних инфлационих очекивања финансијског сектора у границама циља. У наредним месецима инфлација ће наставити да опада, при чему би требало да се крајем ове године нађе на двоструко нижем нивоу него што је била током првог тромесечја. Повратак у границе циља од три, плус, минус 1,5 одсто и даље очекујемо средином 2024”, рекао је Јовић.

НБС је, разумљиво, у пројекцију раста инфлације до краја године уградила и актуелно мајско поскупљење струје и гаса.

Према њиховим прорачунима директан допринос мајском расту цена ова два производа износиће 0,45 одсто, а у истом проценту ће износити и индиректан допринос.

За сада у централној банци не виде да произвођачи због тога повећавају цене, а то објашњавају тиме што су поскупљења енергената раније била најављена и већ су укалкулисана.

Према прогнози НБС инфлација ће у јуну пасти на 14 одсто међугодишње, а базна на 11 процената, што значи да ће поскупљења успорити.

Kina probija najdublju rupu u zemljinoj kori

Преузмите андроид апликацију.