Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda koji se koriste u jajima koja se kupuju u prodavnici.
Boja žumanca mnogo govori o poreklu jajeta i kokoši koja ga je snela.
Domaća i kupljena jaja sadrže približno istu količinu hranljivih materija i oba se mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.
Ali razlike se i dalje mogu videti golim okom.
Što je žumance intenzivnije boje, odnosno ima tamniju narandžastu boju, veće su šanse da ih nose kokoške kojima je dozvoljeno slobodno kretanje.
Jaja u prodavnicama se obično dobijaju od kokošaka koje žive u pretrpanim kavezima ili od uzgoja na podu, što uključuje nešto širi opseg kretanja ovih životinja.
U slobodnom uzgoju kokoške manje nose, više jedu i imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih i da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost uništenja tokom transporta.
Preuzmite android aplikaciju.