Početna > Život i stil
Život i stil

Boja žumanca je važna! Znate li koje je jaje snela domaća kokoška?

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda koji se koriste u jajima koja se kupuju u prodavnici.
Foto: Pixabay/Couleur

Boja žumanca mnogo govori o poreklu jajeta i kokoši koja ga je snela.

Domaća i kupljena jaja sadrže približno istu količinu hranljivih materija i oba se mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Ali razlike se i dalje mogu videti golim okom.

Što je žumance intenzivnije boje, odnosno ima tamniju narandžastu boju, veće su šanse da ih nose kokoške kojima je dozvoljeno slobodno kretanje.

Jaja u prodavnicama se obično dobijaju od kokošaka koje žive u pretrpanim kavezima ili od uzgoja na podu, što uključuje nešto širi opseg kretanja ovih životinja.

U slobodnom uzgoju kokoške manje nose, više jedu i imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja.

Dosadašnja istraživanja  pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih i da imaju deblju ljusku, što smanjuje mogućnost uništenja tokom transporta.

Najlakši način da savršeno ogulite kuvano jaje

Preuzmite android aplikaciju.