Početna > Biznis
Biznis

Boing smanjuje proizvodnju modela 787 zbog novog problema

Američki proizvođač aviona Boing saopštio je danas da će smanjiti proizvodnju modela 787, jer radi na rešavanju nove strukturne greške koja se odnosi na njegov problematični program proizvodnje široko-trupnih letelica sa dva prolaza.
Foto: Unsplash/Juan Pablo Mascanfroni

Kompanija sada predviđa da će ove godine isporučiti manje od polovine od 100 dugolinijskih aviona 787 koje ima na zalihama, pošto nastavlja sa forenzičkim ispitivanjima i skupim popravkama kako bi otklonila mane vezane za kvalitet aviona, prenosi Rojters.

Menja se dinamika proizvodnje

Boing nije otkrio novi nivo proizvodnje programa 787, ali je naveo da će on biti privremeno niži od dosadašnjih pet aviona mesečno.

Foto: Pexels/RF._.studio

Do sada je kompanija isporučila 156 mlaznih aviona svih tipova u poređenju sa 157 isporučenih u celoj 2020. godini.

Najnoviji problem odnosi se na naprsline komponenata spojenih u pregradi za prednji pritisak, saopštila je američka Federalna vazduhoplovna uprava.

FAA je u ponedeljak kasno navela da će Boing, koji je uočio problem, otkloniti taj nedostatak pre isporuke aviona.

Boing je u junu zabeležio 146 narudžbina aviona, pri čemu ta neto cifra obuhvata i slučajeve u kojima je kupac zamenio porudžbinu za neki drugi model ili je u potpunosti otkazao kupovinu, uključujući 71 tipa 737 MAKS, saopštila je kompanija.