Почетна > Бизнис
Бизнис

Боинг се може суочити са судом због две несреће на авиону “737 Макс“

Америчко министарство правде (ДОЈ) саопштило је да разматра да ли да кривично гони компанију Боинг због две смртоносне несреће авиона “737 Макс“.
Фото: Unsplash/juanmascan1978

ДОЈ тврди да је Боинг прекршио услове споразума склопљеног 2021, који је штитио фирму од кривичних пријава повезаних са инцидентима, што компаније негира. У несрећама у Индонезији 2018. и Етиопији 2019. године погинуло је укупно 346 људи, преноси Би-Би-Си.

Произвођач авиона није успео да “дизајнира, имплементира и примени програм усклађености и етике како би спречио и открио кршења америчких закона о превари током својих операција”, саопштио је ДОЈ.

Према споразуму, Боинг је платио нагодбу од 2,5 милијарди долара, док су се тужиоци сложили да затраже од суда да одустане од кривичне оптужбе након периода од три године.

ДОЈ је саопштио да Боинг има рок до 13. јуна да одговори на оптужбе, што ће потом бити узето у обзир приликом одлучивања о наредним корацима. Родбина настрадалих затражила је кривичну акцију против компаније.

‘Ово је позитиван први корак, који су породице дуго чекале. Али морамо да видимо даљу акцију од стране ДОЈ-а да се Боинг позове на одговорност”, рекао је адвокат породица жртава Пол Џи Касел у изјави.

Боинг је наставио да се суочава са интензивним испитивањем безбедности свог авиона након што су некоришћена врата испала са новог “737 Макс-а“ убрзо након полетања у јануару, остављајући рупу на боку, преноси Танјуг.

Padaju cene nekretnina u Nemačkoj

Преузмите андроид апликацију.