Почетна > Свет
Свет

Блинкен и Бин Салман разговарали о људским правима и билатералним питањима

Државни секретар САД Ентони Блинкен размотрио је данас са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом широк спектар билатералних питања у „отвореном, искреном“ разговору, рекао је Ројтерсу један амерички званичник.
Фото: Танјуг/Korhonen/Lehtikuva via AP

Односи две земље су дуже време затегнути због стања људских права у Саудијској Арабији и неслагања око политике Вашингтона према Ирану и Ријада према Израелу, преноси Ројтерс.

Блинкен, који је у Саудијску Арабију стигао у уторак,  и престолонаследник, де факто владар краљевства , током састанка који је трајао сат и четрдесет минута, размотрили су  многе теме, укључујући односе са Израелом, сукоб у Јемену, немире у Судану,  као и поштовање људских права, навео је званичник који није желео да му се открије идентитет.

„Постоји добар степен приближавања у погледу потенцијалних иницијатива у којима делимо исте интересе, и истовремено препознавање одређених разлика“, саопштио  је амерички званичник.

Очекивало се да ће добрим делом дискусије доминирати могућа нормализација односа између Саудијске Арабије и Израела, иако су званичници раније умањили вероватноћу било каквог тренутног или већег напретка по том питању.

Према овом извору, Блинкен и Мохамед бин Салман су „разговарали  о потенцијалу за нормализацију односа са Израелом и договорили се о наставку дијалога о том питању“.

Ријад није следио пример Уједињених Арапских Емирата и Бахреина, у успостављању односа са Израелом 2020. године под претходном администрацијом САД Доналда Трампа, рекавши да се прво треба позабавити циљевима палестинске државности.У априлу је Саудијска Арабија обновила односе са Ираном, регионалним ривалом и највећим непријатељем Израела.

Развијање цивилног нуклеарног програма један је од услова Ријада за нормализацију веза са Израелом, рекао је извор упознат са разговорима, потврђујући извештај Њујорк тајмса из марта, а саудијски и амерички званичници то нису јавно потврдили.

Престолонаследник и Блинкен су такође разговарали о Јемену и потенцијалним начинима за решавање проблема који још постоје, док је Блинкен захвалио Ријаду због настојања да се постигне примирје у Судану и помогне у евакуацији америчких држављана.

Према америчком званичнику, Блинкен је такође покренуо питања поштовања  људских права у Саудијској Арабији,  како на ширем нивоу, тако и у вези са појединачним случајевима, али није саопштено конкретно којим, наводи Ројтерс.

Arktik bi ranije nego što se očekivalo mogao da ostane bez morskog leda

Преузмите андроид апликацију.