Почетна > Свет
Свет

Арктик би раније него што се очекивало могао да остане без морског леда

Арктик би могао да остане без морског леда десетак година раније него што се претходно предвиђало, наводи се у истраживању које је објављено у часопису „Nature Communications „.
Фото: Танјуг/358611

Како се наводи, арктички морски лед би могао већ 2030-их да потпуно нестане током септембра, преноси Си-ен-ен.

Оно што је посебно забрињавајуће јесте став стручњака да би Арктик до 2050-их могао да изгуби лед током летњих месеци, чак и уколико се значајно смањи емисија са гасова са ефектом стаклене баште.

Упоређујући промене нивоа леда од 1979. до 2019. године, научници су открили да је смањење морског леда углавном резултат загађења које доводи до глобалног загревања, као и да су претходни модели анализе потценили трендове топљења леда на Арктику.

„Били смо изненађени када смо схватили да ће Арктик остати без леда током лета, чак и ако нешто учинимо по питању смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште“, рекао је за Си-ен-ен климатолог Сеунг Ки Мин.

Уколико би се повећале штетне емисије и додатно убрзало глобално загревање, Мин упозорава да би Арктик до 2080. године могао да остане без леда све до краја октобра.

Он додаје да би смањење нивоа леда могло да подстакне екстремне догађаје, попут шумских пожара, поплава и топлотних таласа, брже него што се очекивало.

Stoltenberg: Slovačka može da se osloni na NATO

Преузмите андроид апликацију.