Почетна > Свет
Свет

Столтенберг: Словачка може да се ослони на НАТО

Словачка може да се ослони на НАТО снаге које помажу у заштити ваздушног простора и обесхрабрују било које друге снаге да уђу на територију те земље, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са словачким премијером Лудовитом Одором.
Фото: Танјуг/AP/Olivier Matthys

Столтенберг је допутовао у Словачку на самит Букурештанске деветке (Б9) који је у уторак одржан у Братиславском замку, преноси агенција ТАСР.

Столтенберг је нагласио да се НАТО ослања и на Словачку и поздравио обавезу те земље да потроши два процента БДП-а на одбрану.

„Боља инфраструктура и боље наоружање такође су фактор одвраћања за Русију“, рекао је он и додао да НАТО није страна у сукобу у Украјини, али „у сваком случају ми помажемо Украјини да се одбрани, то је део наше повеље“.

Генерални секретар НАТО-а је захвалио Словачкој на пружању важне хуманитарне и војне подршке.

„Морамо помоћи Украјини да остане суверена земља у Европи, јер ако би председник (Русије Владимир) Путин победио, порука њему или другим ауторитарним режимима би била да могу да користе силу да остваре своје циљеве и на тај начин наруше границе суседних земаља“, нагласио је он и додао да би у том случају свет постао опаснији.

Одор је поручио да прелазна влада нема намеру да мења курс Словачке према европској или северноатлантској оријентацији.

„Ми испуњавамо своје обавезе у погледу постепене модернизације одбране али и у погледу наших финансијских обавеза.
Поздрављамо и јачање војног присуства наших савезника овде“, рекао је он и додао да је у Словачкој тренутно стационирано преко 1.300 страних војника, углавном из Чешке, Холандије, Немачке, Италије и САД.

Премијер је истакао потребу да се источна граница НАТО-а на одговарајући начин обезбеди.

Са Столтенбергом је разговарао и о подршци одбрани Украјине и у којој мери НАТО заједничким снагама може да допринесе успостављању трајног мира у Украјини, преноси словачка национална агенција.

Slovenija će predsedavati SBUN 2024-25, izabrane nove članice SBUN

Преузмите андроид апликацију.