Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бизарне чињенице: Кечап се продавао као лек, а динамит се прави од кикирикија

Храна је наша насушна потреба, наше гориво, али и ужитак. Неко воли слане, а неко слатке залогаје, а ово су бизарне чињенице о храни за које вероватно нисте чули.
Фото: Pixabay/Igor Ovsyannykov

– Не постоји храна која садржи све потребне храњиве састојке осим мајчиног млека, које, уз то, ствара имунитет код бебе. Мајчино млеко није увек бело. Може бити плаво, зелено, жуто, ружичасто или наранџасто – у зависности од тога шта је мама јела и пила.

Фото: Unsplash/Alexander Mils

– Мед је једини производ који не пропада и може да опстане 3.000 година. Археолози су нашли ћупове испуњене медом који је био потпуно јестив. Мед, иначе, улази у нашу крв за мање од 20 минута, зато што је већ прошао кроз пробавни систем пчела.

Фото: Unsplash/Giorgi Iremadze

– Кечап се тридесетих година XIX века продавао као лек против дијареје, пробавних сметњи, реуме и жутице. Идеја је потекла од доктора Џона Кука Бенета, који је касније кечап продавао као “таблете од парадајза”. Тржиште се урушило двадесет година касније, када је много људи почело да продаје сок од парадајза.

Некада лек, кечап се може користити и као помоћ у чишћењу. А које намирнице ће нам још помоћи у чишћењу куће?

Фото: Unsplash/Vladislav Nikonov
– Динамит се израђује од кикирикија, заправо од његовог уља које производи глицерол. Од њега се после прави нитроглицерин, који је кључни састојак динамита.
Фото: Pixabay/diflisher

– Вероватно никада не бисте помислили да је Ескимима потребан фрижидер. Они га користе из потпуно другог разлога од нас: желе да спрече смрзавање хране. Практично, они тиме загревају храну, ма како то парадоксално звучи.

– Веровали или не, али кромпир појачава wi-fi сигнал. Амерички произвођач авиона “Боинг” користио је необичну замену за тестирање свог wi-fi система – кромпир.
Фото: Pexels/Antara Verma

Путничка седишта неколико дана су била оптерећена огромним врећама кромпира како би се проверила јачина сигнала. Истраживачи су дошли до закључка да кромпир “ступа у интеракцију” са електронским сигналима на сличан начин као и људи. Захваљујући тесту са овом кртоластом биљком имамо добар сигнал интернета у авиону.

Фото: Unsplash/Michelle Tsang

И да вам откријемо још једну тајну. Сладолед који се користи у рекламама је заправо пире од кромпира, како се ледена посластица не би отопила током снимања.

 

Преузмите андроид апликацију.