Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бивши хакер саветује како да се спасите од превара

Сви имамо на располагању добре алате који могу смањити ризик од преваре за најмање 50 процената, ако не и више.
Фото: Pexels/Pixabay

Хтели то да признате или не, сви се помало плашимо ситуације у којој наседнемо на превару и изгубимо значајну суму новца. Међутим, морамо признати и да је ово заправо врло честа ситуација, јер људи нису довољно опрезни или једноставно не знају довољно да се заштите од преваранта. Посебно на интернету.

У ствари, сви имамо добре алате који могу смањити ризик од преваре за најмање 50 процената, ако не и више. Један такав алат се нуди на скоро свим сервисима, али га корисници, због сопствене гужве, најчешће не користе. Управо употреба овог алата, истиче бивши хакер америчке владе Кајл Ханслован, може да направи разлику између преваре, губитка новца и личних података и безбедног налога.

То је аутентификација у два корака (двофакторска, 2FА).

“Сви мрзе аутентификацију у више корака”, рекао је Ханслован.

Иако коришćење овог алата додаје само један додатни корак процесу пријављивања на налог или профил, људима се то једноставно не свиђа.

“Али то је најбоља ствар коју можете учинити да одвратите хакере”, каже Ханслован. “Али људи је мрзе. Они једноставно мрзе идеју да морају да прођу кроз други ниво верификације идентитета, притисну друго дугме и унесу додатну лозинку или код”.

Према истраживању Duo Security-ја, само 78 одсто људи користи аутентификацију у два корака. Иако овај број расте из године у годину, ипак је далеко од пожељних 100 одсто. А потези великих ИТ гиганата, попут Googl-a, показују да је аутентификација у два корака постала неопходна.

Наиме, Гоогле је крајем 2021. године увео обавезну аутентификацију у два корака за своје кориснике, што је резултирало са 50 одсто мање компромитованих налога. Некадашњи Twitter, сада платформа X, урадио је исто 2023. како би смањио број компромитованих и лажних налога на својој платформи.

Према подацима LastPassa, чак 61 проценат људи користи исте лозинке за више налога, чиме се додатно излаже ризику да ће њихови налози бити компромитовани.
Чак и ако вам није стало до ваших налога на друштвеним мрежама или адреса е-поште (иако би требало, јер садрже гомилу приватних информација о вама), требало би да барем укључите аутентификацију у два корака за своје банковне рачуне.

Ханслован саветује да приликом активирања аутентификације у два корака избегавате аутентификацију путем СМС порука или е-поште. Уместо тога, он саветује коришћење апликација за аутентификацију као што су Дуо Мобил, Google Authentificator или Microsoft Authentificator, које могу да креирају безбеднији код. Ако је могуће, можете користити и отисак прста или препознавање лица као аутентификацију у два корака.

Управо овај корак креирања додатног кода за улазак у налог чини велику разлику, наглашава Ханслован и објашњава да је за хакере и преваранте најбољи избор увек пут са најмање препрека.

“Знате ону изреку – не морате бити бржи од медведа, само морате бити бржи од онога који најспорији бежи од медведа? Ако користите аутентификацију у два корака и одаберете апликацију за аутентификацију, готово да можете рећи да сте испред целе групе, а медвед или нападачи ће изабрати оног који је најспорији”, закључује Ханслован.

Da li ste čuli za kaizen? Promenite navike uz male korake

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке