Почетна > Свет
Свет

Биоугаљ – енергент произведен од људског отпада

Постројење вредно 20 милиона америчких долара, које би требало да људски отпад претвара у ђубриво и енергент назван биоугаљ отворено је у Аустралији у граду Логан, у држави Квинсленд. По проценама градског савета ово постројење би требало да смањи емисије угљеника за отприлике 6.000 метричких тона годишње.
биоугаљ
Фото: Pexels/Ivan Torres

У Аустралији је отворена фабрика која претвара људски отпад у ђубриво и енергент назван биоугаљ. Учесници и финансијери укључени у пројекат надају се да ће то смањити емисију угљеника и уштедети новац.

Смештено у постројењу за пречишћавање отпадних вода у граду Логан у Квинсленду, ово постројење за гасификацију биочврстих материја развило је ,,Logan Water“, предузеће за воду при Градском савету града Логана.

Према савету, објекат ,,разбија канализацију изузетно високом топлотом“. Аустралијска агенција за обновљиву енергију обезбедила је 6 милиона долара за финансирање пројекта.

На крају процеса добија се биоугаљ – производ без мириса који се, између осталог, може користити и као ђубриво у пољопривреди. У свом саопштењу, градски савет је описао овај објекат као ,,први те врсте у Аустралији“.

Пројекат ће смањивати емисију штетних гасова и бити исплатив

Компанија ,,Logan Water“ је сарађивала са низом партнера на испоруци гасификатора пројекта. Кључна компонента пројекта била је инсталација две индустријске чврсте сушаре, које је у Немачкој конструисала холандска фирма ,,ELIQUO“. Свака сушара је тешка 34 метричке тоне и дугачка је 18 метара.

,,Процес гасификације укључује биочврсте материје (канализацијски муљ) које се одводњавају, суше и третирају на високим температурама. Топлота створена из процеса се затим хвата и користи у фази сушења“, саопштио је савет.

биоугаљ
Фото: Pexels/Tom Fisk

Пре отварања објекта, камиони су одвезли канализациони муљ на другу локацију, где је пренамењен као нискоквалитетно ђубриво.

,,Уштеде оперативних трошкова и кредити за угљеник ће вратити скоро милион долара годишње у град Логан. А нови ток прихода ствара се од продаје биоугља“, наводи веће.

Емисије угљеника би се смањиле за отприлике 6.000 метричких тона годишње.

Слични пројекти се развијају и у Европи

Идеја о поновној употреби органске материје или отпада у индустријским процесима и другим иницијативама није нова. У фебруару 2021, објављено је да ће постројење за биогас на јужним обалама Енглеске снабдевати струјом фабрику којом управља дански произвођач ветротурбина ,,Vestas“.

Неколико година раније, аутобуски превозник ,,Bio-Bus“, који је као гориво користио отпад из канализације, отпад од хране и друге комерцијалне течне отпаде коришћен је за превоз путника између аеродрома Бристол и града Бата, у југозападној Енглеској.

На другом месту, Рединг, велики град западно од Лондона, дом је за флоту са више од 58 аутобуса на био-гас, који користе биометан из говеђе муљке и отпада од хране. У Аустралији је прошлог августа објављено да ће истраживачи радити са комуналним предузећима и истраживати коришћење отпадних вода у производњи водоника.

Biogasne elektrane rešavaju problem sa poljoprivrednim otpadom

 

Преузмите андроид апликацију.