Почетна > Србија
Србија

Биогасне електране решавају проблем са пољопривредним отпадом

Од када су електране на биогас добиле могућност да стекну статус повлашћеног произвођача енергије, широм Србије ничу бројни погони.
<img src="plant.jpg" alt="biogas plant">
Фото: Pixabay/1815691

Према последње доступним подацима, током 2019. године у овој области остварен је три пута већи раст него што је планирано.

Стручњаци, са друге стране, истичу да је оваква постројења неопходно градити јер се тако на најбољи могући начин третира отпад који настаје током пољопривредне производње. У супротном, огромна количина биомасе би завршила на некој од депонија.

Најбољи илустративни пример за овакве оцене јесте компанија ,,Green technology first“ која у Шапцу планира изградњу 4 електране на биогас снаге од по 1 МW (мегавата).

,,Градимо четири електране укупне снаге 4 МW које појединачно коштају око 3 милиона евра. Дакле, укупно у овај пројекат улажемо 12 милиона евра“, изјавио је Милош Срећковић, директор компаније ,,Green technology first“.

Говорећи о произведеној електричној енергији, Срећковић каже да ће она бити укључена у систем електроснабдевања путем ЕПС-а.

,,Струју коју производимо у својим погонима продаваћемо ЕПС-у и та енергија ће на крају учествовати у снабдевању домаћинстава или привреде“, казао је Срећковић.

<img src="biomass.jpg" alt="biomass in the field">
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Нови биогасни погони користиће агробиомасу као основну сировину за производњу енергије коју компанија откупљује од пољопривредних произвођача, чиме огромна количина непотребног отпада проналази своју нову сврху.

,,Агробиомаса, жетвени остаци (слама, кукурозовина, сојина слама…) биће у нашим погонима искоришћени за производњу енергије. Сировину откупљујемо од пољопривредних произвођача и постигли смо да се на територији Шапца уопште не пали агробиомаса“, казао је директор компаније ,,Green technology first“.

О најављеним инвестицијама у област ОИЕ када је у питању Србија можете прочитати ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.