Почетна > Свет
Свет

БиХ ове године лансира свој први сателит?

Босна и Херцеговина би до половине 2023. године требало да лансира свој први сателит у свемир, а реч је о поклону Индијске свемирске агенције за Свемирску асоцијацију југоисточне Европе (SESA), коју осим БиХ чине и Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Хрватска.
Фото: Pixabay/PIRO4D

То је за бањалучке Независне новине рекао Анес Хаџиомеровић из Центра за едукацију и роботику, иновације и технологију (ЦЕРИТ).

„До половине ове године, пошто смо потписали стратешко партнерство са Индијском свемирском агенцијом, планирамо да лансирамо сателит. Они су нам поклонили тај сателит поводом 75 година независности Индије. Они планирају да тада лансирају 75 сателита, тачније три ракете по 25 сателита, међу којима ће бити и наш“, каже Хаџиомеровић.

Ракета која ће носити први сателит у свемир са овог простора требало је буде лансирана још крајем прошле године, али је због одређених проблема то одложено.

„Сада ово жељно ишчекујемо. Колега из Новог Сада је био на састанку са колегама из Индије, а за месец дана би опет требало да иду у Индију. Тада ћемо сазнати завршне појединости“, наводи Хаџиомеровић.

На овај начин ће регион западног Балкана ући на мапу развоја свемирског програма света, али је и даље, како истиче Хаџиомеровић, ова регија далеко од најбогатијих земаља света, првенствено по питању новца који се улаже у развој технологија неопходних за освајање и искориштавање свемира.

„Ми и даље ово радимо волонтерски. Појединачно ми нисмо толико јаки да сами можемо парирати NASA, ESA, Индијском свемирској агенцији, али заједничким радом и дељењем онога што имамо овде врло је значајно. Имамо у плану да се ширимо ка Мађарској, Румунији, а имамо информације да желе да се придруже и Грчка и Албанија“, истиче Хаџиомеровић за „Независне новине“.

Према његовим речима, оснивање југоисточне свемирске асоцијације била је једна од најбољих одлука коју су могли донети, јер ће се тек показати колика је економска оправданост у истраживању свемира.

„Свемирски програм није само одлазак људи у свемир. Ту има доста других ствари. Корист је за економију, нова радна места, просперитет“, каже Хаџиомеровић, додајући да је једна од кључних погодности и рад на едукацији кадрова, првенствено деце и младих, који су показали огромно интересовање за пројекте из ове области.

„Радимо и наставни план и програм, желимо да то буде у средњим и основним школама. Године 2021. је наш тим у склопу такмичења Међународне роботичке олимпијаде ФГЦ 2021 пустио свој први наносателит у небо. Једноставно, учило би се како сателити раде, који подаци могу из њих да се добију и слично“, каже руководилац ЦЕРИТ-а.

„Дајте нам услове и гледајте чудо. Замислите колико ово волимо када све радимо бесплатно. Још имамо ентузијазам за ово“, додао је Хаџиомеровић.

Када је у питању подршка надлежних, он истиче да је најзвучнија она која долази из Црне Горе, премијер те државе Дритан Абазовић обећао помоћ за развој свемирског програма.

„Ја сам успио до сада разговарати са амбасадором САД у БиХ, упознао сам га са нашим будућим активностима. Желимо да се укључе и премијери и владе свих држава које су чланице СЕСА“, наглашава Хаџиомеровић.

Значајно је рећи и да ће ЦЕРИТ председавати овом организацијом у наредне четири године, јер је Управни одбор СЕСА одредио да ће седиште бити у БиХ.

Иначе, SESA – Southeast European Space Association (Свемирска асоцијација југоисточне Европе), чине ЦЕРИТ – Центар за едукацију и роботику, иновације и технологију из Мостара (БиХ), Комитет за развој свемирског програма из Новог Сада (Србија), Монтенегро Спаце Ресеарћ из Подгорице (Црна Гора), Адриатиц Аероспаце Ашоциатион из Загреба (Хрватска) и Центар за иновације и технолошки развој NAVIA из Скопља (Северна Македонија).

Bajden u nenajavljenoj poseti Kijevu, sastao se sa Zelenskim

Преузмите андроид апликацију.