Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Бетовенов маратон у Дортмунду и Новом Саду

Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и Дортмундска филхармонија одржаће „Бетовенов маратон“ 19. јуна у Дортумнду и 26. јуна у Новом Саду, у оквиру програмског лука „Тврђаве мира“ Европске престонице културе.
Фото: Pixabay/Pexels

„Један диригент, два европска града, два оркестра, девет симфонија и укупно десет концерата кулминираће грандиозним финалом на Петроварадинској тврђави, са више од 200 извођача на бесплатном концерту на отвореном“, саопштила је Београдска филхармонија.

Како је најављено, „јединствени догађај у свету класичне музике“ подразумева да ће у једном дану, од јутра до вечери Бетовенове симфоније управом Фелца наизменично изводити Београдска и Дортмундска филхармонија.

„Девета симфонија под отвореним небом, биће поклон публици коју ће оба оркестра извести заједничким снагама, а у чувеној “Оди радости” придружује им се Словачки филхармонијски хор и солисти Ана Малеша-Кутни, Михаела Зелингер, Јанг Во Ким и Роберт Борк“, каже се у саопштењу.

Фелц је рекао да му стварајући „Бетовенов маратон“ главни мотив није било такмичење у издржљивости „у смислу свирачког подухвата ко може више“, већ у „осећању, јединственом искуству, као и менталном и физичком доживљају величанственог напретка Бетовеновог генијалног ума, од његове прве до последње симфоније“.

„Поред тога, публици ћемо пренети поруку хуманости, хармоније и радости у стварању музике свирача различитих нација. То је огроман допринос и веома важан гест нас уметника у овим тешким временима?“, истакао је Фелц.

Како је најављено, у оквиру програма у Градској концертној дворани у Новом Саду 26. јуна, за који се купују улазнице, Дортмундска филхармонија ће изводити Симфонију бр. 1 и Симфонију бр. 2 (10.00), као и Симфонију бр. 5 и Симфонију бр. 6 (15.00), а Београдска филхармонија Симфонију бр. 3 и Симфонију бр. 4 (12.30) и Симфонију бр. 7 и Симфонију бр. 8 (17.30).

Бесплатни концерт на отвореном на Петроварадинској тврђави исте вечери има симболични почетак у 20:22 и тада ће бити изведена Бетовенова Симфонија бр. 9.

Muzički spektakl pod vedrim nebom – “Karmina Burana“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.