Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бесплатно и ефикасно: Изненађујуће једноставан начин да уклоните микропластику из воде за пиће

Кинески истраживачи су потврдили делотворност овог поступка.
Фото: Unsplash/Girl with red hat

Микропластика, сићушни фрагменти пластике, све више загађује наше тело кроз храну и пиће које конзумирамо. Иако је још неизвесно колико је ова пластика штетна за наше здравље, научници су недавно пронашли једноставан и ефикасан начин за њено уклањање из воде. Тим истраживача са Медицинског универзитета Гуангџоу и Универзитета Ђинан у Кини открио је да прокувавање и филтрирање воде може значајно смањити количину микропластике у води за пиће.

Научно решење: Прокувавање и филтрирање воде

Научници су тестирали ефективност уклањања микропластике из воде прокувавањем и филтрирањем. Током експеримената, тестирали су и меку и тврду воду из славине додајући нанопластику и микропластику (НМП) пре кључања и филтрирања. Резултати су показали да је у неким случајевима до 90 процената НМП уклоњено из воде. Ефикасност је варирала у зависности од врсте воде, али је овај метод доказао своју практичност јер већина људи већ има неопходне алате у својој кухињи.

Како прокувавање воде уклања микропластику

У тврдој води из славине, већа концентрација НМП је уклоњена. Тврда вода природно ствара накупљање каменца (калцијум карбоната) док се загрева. Ова супстанца формира се на површини пластике јер промене температуре терају калцијум карбонат из раствора, ефикасно хватајући пластичне фрагменте у кору.

Чак и у мекој води, где је растворено мање калцијум карбоната, отприлике четвртина НМП је извучена из воде. Ови пластични фрагменти обложени кречњаком могу се лако уклонити кроз једноставан филтер, као што је мрежа од нерђајућег челика која се користи за цеђење чаја.

Предности и могућности прокувавања воде

Претходне студије су мериле фрагменте полистирена, полиетилена, полипропилена и полиетилен терафталата у води за пиће, коју свакодневно конзумирамо у различитим количинама. Да би стратегију ставили на крајњи тест, истраживачи су додали више нанопластичних честица, чији је број ефективно смањен прокувавањем воде.

Пијење куване воде: „Конзумација прокуване воде је очигледно одржива дугорочна стратегија за смањење глобалне изложености НМП-има“, пишу истраживачи а преноси  Science Alert. Иако је конзумација куване воде није честа пракса, истраживачки тим се нада да би ова могла постати све распрострањенија у борби против све присутније микропластике у води.

Будућност без микропластике

Иако још није сигурно колико је ова пластика штетна за наше тело, очигледно није најздравија грицкалица. Пластика је већ повезана са променама у цревном микробиому и отпорношћу тела на антибиотике.

Тим који стоји иза ове студије жели да види више истраживања о томе како би прокувана вода могла да задржи вештачке материјале из наших тела и можда супротстави неким од алармантних ефеката микропластике. „Наши резултати су ратификовали веома изводљиву стратегију за смањење изложености људима НМП и успоставили основу за даља истраживања са много већим бројем узорака,“ закључују аутори.

Rešite se naslaga sapuna u kupatilu koristeći sastojke koje imate u kući

Преузмите андроид апликацију.