Почетна > Србија
Србија

Бесплатни ултразвучни прегледи дојке у здравственом заводу Зелезница

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ сутра организује бесплатне ултразвучне прегледе дојки и индиковану мамографију, у оквиру превентивних здравствених прегледа у циљу правовременог лечења и очувања здравља, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Батут.
Фото: Pixabay/maleni_ferrari

Доктор Душан Митровић, испред Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ рекао је за Танјуг да Србија, према статистикама у свету и Европи, „не заостаје за светским трендовима, па је тако и у нашој земљи рак дојке водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена“.

„Када је реч о Београду, ово обољење је на првом месту у структури обољевања и умирања жена“, рекао је др Митровић.

Он упозорава да се рак дојке код знатног броја жена у Србији открива касно, а студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена (28,4%) дијагностикован малигни тумор који је мањи од два центиметра и локализован на ткиву дојке.

“Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 2,26 милиона оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих”, рекао је Митровић.

Он је подсетио да је рак дојке, ако се открије на време, излечив у преко 90 одсто случајева, јер су тада терапијске могућности веће и

лечење је ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

„У Европи је, према последњим подацима из 2020.

године, регистровано више од пола милиона новооболелих и скоро 142.000 умрлих жена од рака дојке”, рекао је др Митровић.

Скрининг је прелиминарно откривање до тада непрепознатих поремећаја здравља у фази када нема никаквих симптома болести, уз помоћ лако и брзо применљивих поступака.

То је тестирање већег броја људи који немају тегобе везане за испитивано обољење или се сматрају здравим.

„На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године”, рекао је др Митровић.

“Током месеца октобра, апел се упућује, пре свега, општој јавности, са циљем подизања свести жена о значају раног откривања карцинома дојке и важности свих нивоа превенције”, рекао је он.

Прегледи су заказани за суботу, 29. октобар од 7 до 14 часова, а потребно је заказати их на телефон 011-3611-581.

Kraj popisa u roku, potencijalni produžetak za neke opštine

Преузмите андроид апликацију.