Почетна > Свет
Свет

Бербок: ЕУ нема основ да Револуционарн гарду прогласи терористичком организацијом

Правни експерти ЕУ су потврдили да тренутно нема законског основа да се иранска Револуционарна гарда прогласи за терористичку организацију, изјавила је данас министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

„Ми за сада немамо законске основе у ЕУ да Револуционарну гарду ставимо на листу терористичких организација“, изјавила је Бербокова на брифингу за новинаре у Бриселу после састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Европска унија је данас увела санкције за две организације и 32 Иранца, укључујући министра културе и образовања, обавештајне званичнике и посланике, оптужене да имају везе са насилним одговором на протесте у Ирану.

Протести су почели након смрти 22-годишње Махсе Амини 16. септембра прошле године након што је ухапсила полиција за морал због непрописног ношења хиџаба.

Најмање 529 људи је убијено у демонстрацијама, према подацима иранских активистима за људска права.

ЕУ је већ увела четири круга санкција иранским званичницима и организацијама, министрима, војним лицима и полицајцима за морал због наводног кршења људских права, навела је агенција, али је опрезна када је реч о проглашењу Револуционарне гарде за терористичку организацију.

Иранска Револуционарна гарда је огранак је оружаних снага Ирана, основана након Иранске револуције 22. априла 1979. године под наредбом ајатолаха Рухолаха Хомеинија.

За разлику од иранске војске, која брани границе и одржава унутрашњи ред, према иранскоме уставу, Револуционарна гарда има за циљ заштиту политичкога система унутар државе.

Савет безбедности УН: Дубоко забринути због најаве Израела

 

Преузмите андроид апликацију.