Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бели пиринач има 4 последице по организам

Постоји разлог зашто је пиринач међу житарицама које се најчешће једу широм света. Веома је свестран и може се прилагодити да употпуни широк спектар профила укуса и јела.
Фото: Pexels/Makafood

Бели пиринач, познат и као обогаћени пиринач, једна је од најпопуларнијих врста. Бели пиринач је рафинисани пиринач, што значи да је млевен да би се уклонила спољашња љуска, слојеви мекиња и кли

Упркос својој распрострањености, бели пиринач има тенденцију да добије лошу репутацију због начина на који се обрађује, посебно у поређењу са његовим хранљивијим рођаком од целог зрна, смеђим пиринчем. Можда сте чули да је бели пиринач описан као „лош угљени хидрат“ или извор празних калорија. Међутим, да ли га вреди потпуно прескочити?

Постоје четири последице по ваш организам које се виде након конзумирања квалитетно обрађеног белог пиринча.

Више енергије

Бели пиринач је извор угљених хидрата, који је главни извор горива за ваше тело.Поред тога, многе врсте белог пиринча, барем у САД, обогаћене су витаминима Б који такође могу помоћи у одржавању нивоа енергије.

Према истраживању објављеном у часопису „Nutrients„, сви витамини Б, са изузетком фолата, укључени су у најмање један корак (ако не и више) у систему за производњу енергије унутар ћелије. Уз то, неопходно је да имате дозу сваког витамина Б за добијање енергије. И, премало ће ограничити производњу енергије у вашем телу, што потенцијално може да има негативан утицај на ваш метаболизам и опште здравље.

Уносите арсен

Арсен је елемент у траговима који, када се конзумира често и у великим количинама, може довести до неких непријатних здравствених исхода. Арсен је пронађен у пиринчу, тако да када конзумирате ово зрно, могуће је да уносите и овај елемент.

Иако бели пиринач има мање арсена од смеђег пиринча, ипак је важно избегавати превише конзумирања и мењати зрна. Неке опције које имају мање арсена и вредне покушаја су амарант, киноа, булгур и farro.

Такође можете погледати да ли су нивои арсена нижи или виши у региону где је ваш пиринач узгајан. На пример, бели басмати пиринач из Калифорније, Индије и Пакистана може да садржи мање арсена од других врста пиринча.

Имаћете јаче кости

Испоставило се да конзумирање белог пиринча нуди велику флексију када је у питању здравље костију. Сви знамо да су калцијум и витамин Д важни хранљиви састојци за здравље костију, али један невероватан нутријент за здравље костију, манган, налази се у белом пиринчу.

Можда сте склонији развоју метаболичког синдрома

Иако је потребно више података, неке студије указују на везу између конзумирања белог пиринча и ризика од метаболичког синдрома.

Према клиници Мејо, „метаболички синдром је група стања која се јављају заједно, повећавајући ризик од срчаних обољења, можданог удара и дијабетеса типа 2“.

Стања укључују висок ниво шећера у крви, вишак телесне масти око струка, повишен крвни притисак и абнормалне нивое холестерола или триглицерида.

Једна студија објављена у часопису „Heart Asia“ сугерише да су они који су конзумирали највише белог пиринча били повезани са 30% већим ризиком од метаболичког синдрома.

Иако није озбиљно, ипак је довољно значајно. Дакле, ако сте у опасности од било којег од ових стања, размислите о томе да замените бели пиринач за нешто друго.

Kako da sveži začini duže traju – Bosiljak ne stavljajte u frižider

Преузмите андроид апликацију.