Почетна > Бизнис
Бизнис

Белгијска пивара прави од хлеба пиво и обрнуто

Пиво увек само пролази кроз организам, али белгијска пивара жели да подигне рециклажу на један виши ниво.
Фото: Unsplash/elevatebeer

Бриселски Пројекат Пива каже да је први у Европи који је стари хлеб претворио у пиво, а затим искористио отпад од пива за прављење хлеба.

Мала пивара основана је 2013. године у срцу главног града Белгије са идејом да се поново оснује традиционална белгијска пивара.

Она користи непродати хлеб као основу за своје пиво “Бабилоне“, име инспирисано древном Месопотамијом, где су људи пили ферментисано пиво направљено од хлеба.

“Хлеб је прехрамбени производ који се највише троши у Бриселу и његовим предграђима“, рекао је Себастиен Морван, суоснивач компаније, објашњавајући да је компанија рециклирала око 50 тона хлеба од када је први пут почела да производи пиво Бабилоне 2015. године.

Идеја се брзо раширила.

“Рецепт смо поделили са Тристрамом Стуартом (активистом заштите животне средине и хране) који је покренуо стварање Toast Ale“, лондонске пиваре која рециклира хлеб у пиво, рекао је Морван. Британска пивара каже да је већ уштедела 42 тоне емисије CO2 од свог оснивања 2016. године.

Морван напомиње да сада многе велике пиваре рециклирају ову белгијску идеју.

 

Преузмите андроид апликацију.