Почетна > Свет
Свет

Бела кућа одложила догађај подршке ЛГБТ заједници због загађења ваздуха

Бела кућа саопштила је данас да је одложила прославу Месеца поноса заказану за вечерас због загађења ваздуха у Вашингтону изазваног великим шумским пожарима у Канади.
Фото: WikimediaComonns/PLBechly

Догађај, који ће се ипак одржати у суботу, требало је да буде демонстрација подршке LGBТQ+ особама након извештаја да је та заједница у САД под најжешћим нападима до сада, преноси Вашингтон пост.

Милионима људи у Северној Америци саветовано је да носе епидемиолошке маске Н95 на отвореном, а власти у Њујорку данас су почеле да деле бесплатне маске.

Школе широм источне обале САД отказале су све активности на отвореном, авио-саобраћај је успорен, а многи Американци су позвани да остану у затвореном простору након што се дим од канадских пожара проширио на југ, прекривајући градове густом, жутом измаглицом, пише BBC.

У неким областима, индекс квалитета ваздуха (АКI), који мери главне загађиваче био је знатно изнад 400, на скали где се вредности од 100 означавају са „нездраво“, а 300 као „опасно“.

Велики део дима у САД долази из Квебека у Канади где тренутно гори 150 пожара, а очекује се да ће више од 15.000, а очекује се да ц́е више од 15.000 становника бити принуђено да се евакуише у тој покрајини.

У Канади је, због стотина шумских пожара, до сада око 120.000 људи морало привремено да напусти своје домове, а изгорело је 3,8 милиона хектара земљишта, око 15 пута више од десетогодишњег просека, изјавио је савезни министар за хитне ситуације Бил Блер.

Blinken: U interesu Saudijske Arabije da nastavi sa modernizacijom

Преузмите андроид апликацију.