Почетна > Свет
Свет

Блинкен: У интересу Саудијске Арабије да настави са модернизацијом

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да ће реформски напори Саудијске Арабије бити успешнији ако та краљевина уради више на пољу људских права, као и да ће “историјски“ реформски план познат као Визија 2030. захтевати од Ријада да привуче таленте из целог света.
Фото: Sаmer Hilabi/Pool Photo via AP

Како наводи Ројтерс, Блинкен је ово изјавио на крају посете Ријаду, која има за циљ поправљање односа између САД и Саудијске Арабије.

“Мислим да је у интересу Саудијске Арабије да настави са модернизацијом, укључујући повећање људских права“, рекао је Блинкен.
Рекао је да је са саудијским званичницима разговарао о конкретним случајевима америчких држављана заточених у Саудијској Арабији, али је није саопштио детаље.

Америчке обавештајне агенције закључиле су да је престолонаследник и де факто владалац Саудијске Арабије, Мохамед бин Салман, који је предводио иницијативу Визија 2030, био умешан у убиство новинара Џамала Кашогија 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу, наводи агенција.

Принц Мухамед је негирао да је наредио Кашогијево убиство, али је касније признао да се то догодило под, како је рекао, његовим надзором.

Саудијски министар спољних послова принц Фаисал бин Фархан рекао је да је Ријад прошао кроз “значајан реформски процес“, али је истакао да је влада притом била вођена “потребама и жељама саудијског народа“, а не притисцима из других земаља.

Indija ne planira da pozove Ukrajinu na samit G20 u septembru

Преузмите андроид апликацију.