Почетна > Бизнис
Бизнис

Банкари упозоравају да тржишту криптовалута прети пустош

Банкрот и финансијски проблеми великог центра за криптовалуте ФТХ прете да изазову пустош на тржишту крипто валута и потпуно промене начина на које те компаније послују, упозорили су стручњаци чувене банке „Џеј-Пи Морган“.
Фото: Unsplash/denarium_bitcoin

Једна од највећих платформи за трговање криптовалутама ФТX, прогласила је банкрот у САД, а њен оснивач и извршни директор Сам Бенкман-Фрид, поднео је оставку.

Према резултатима истраживања на које се позива „Бизнис инсајдер“, аналитичари верују да ће се цена биткоина вероватно смањити за 25 одсто, на 13.000 долара по новчићу.

Крипто играчи вероватно се суочавају са захтевима зајмодаваца да дају више колатерала, и због тога би неки могли да пропадну. Изгледа да почиње нова каскада позива на маржу, раздуживања и пропуста крипто компанија,  (платформи)“, написали су стратези са Волстрита.

Аналитичари из  „ЈП Моргана“ указују на блиске везе између ФТКС-а и његовог шефа Сема Банкман-Фрида са ширим крипто простором.

Према извештају, чини се да је Банкман-Фрид, који је најављиван као бели витез криптовалута, па чак и упоређиван са Вореном Бафетом, сада онај коме је потребно спасавање.

„Број субјеката са јачим билансима који су у стању да спасу оне са ниским капиталом и високим левериџом се смањује у оквиру крипто екосистема“.

Они су навели да цела ситуација „ствара кризу поверења и смањује апетит других крипто компанија да притекну у помоћ“.

„С обзиром да је крипто тржишна капитализација била нешто изнад једног билиона долара, колапса ФТКС-а, претпостављамо да ће крипто тржиште у тренутној фази раздуживања наћи доњу границу изнад 500 милијарди долара“ , оцењују банкарски аналитичари.

Биткоин је у среду пао на најнижи ниво у протекле две године због вести о банкроту Банкман-Фридове компаније.

Kineski automobili osvajaju Rusiju

Преузмите андроид апликацију.