Почетна > Свет
Свет

Бакингемска палата објавила детаље крунисања краља Чарлса

Бакингемска палата објавила је детаље крунисања краља Чарлса III, за које се очекује да ће бити мање екстравагантно од церемоније крунисања његове мајке краљице Елизабете пре 70 година.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Нови краљ ће бити крунисан у суботу 6. маја, када ће бити уприличен “Коронациони велики ручак“, наредног дана ће бити одржан “Коронациони концерт“, а и у понедељак након концерта такође ће бити празник, када ће јавност бити позвана да се придружи у “великој помоћи“, односно добротворном раду у локалним заједницама, преноси Си-Ен-Ен.

Палата је саопштила да ће само крунисање бити “свечана верска служба, као и прилика за прославу“, као и да ће церемонију водити кентерберијски надбискуп Џастин Велби.

Како наводи Ци-Ен-Ен, стручњаци сматрају да ће Чарлсово крунисање бити скромније од оног његове мајке краљице Елизабете пре 70 година, а претпоставља се да неће бити неких елемената церемоније из феудалних времена.

Чарл и његова супруга Камила, стићи ће у Вестминстер у такозваној “Краљевој поворци“ из Бакингемске палате, а вратиће се у пратњи других чланова краљевске породице.

У овом тренутку палата није прецизирала који ће се чланови краљевске породице појавити у поворци и на балкону, након што се принц Ендру повукао из јавности због оптужби за сексуално злостављање, а принц Хари објавио мемоаре са контровезним детаљима, наводи америчка ТВ мрежа.

Британска историчарка Кејт Вилијамс навела је да би Чарлсу помогло у погледу његовог имиџа када би принц Хари његова супруга Меган били на церемонији крунисања.

“Веома лоше ће изгледати ако Хари тамо не буде, јер је он још високо у наследном реду за трон“, рекла је Вилијамс.

U Kini proslavljena Lunarna nova godina bez mera protiv kovid19

 

Преузмите андроид апликацију.