Почетна > Свет
Свет

Бајден: САД дугорочно јачају војно присуство у Европи

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас по доласку на самит НАТО у Мадриду да САД дугорочно јачају војно присуство у Европи, укључујући Велику Британију, Шпанију, Пољску и балтичке земље.
UФото: Танјуг/AP/Susan Walsh

„Данас најављујем да ће Сједињене Државе побољшати положај наших снага у Европи и одговорити на промену безбедносног окружења, као и да ће ојачати нашу колективну безбедност“, рекао је Бајден, преноси агенција АП.

Најавио је да ће Вашингтон послати две додатне ескадриле Ф-35 у Велику Британију и успоставити штаб 5. армије у Пољској.

„У Пољској ћемо успоставити стални штаб, 5. армијски корпус САД, и ојачати компатибилност САД-НАТО на целом источном крилу“, поручио је Бајден.

Потврдио је да ће САД повећати број разарача у Шпанији са четири на шест и да ће ојачати важдушну одбрану и друге капацитете у Немачкој и Италији.

Додао је да САД појачавају и своје ротационо распоређивање трупа у балтички регион.

Прецизирао је да САД јачају своју присутност у Европи, како би ојачале регионалну безбедност након руског напада на Украјину.

На састанку са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Мадриду, Бајден је рекао да је „НАТО јак и уједињен, а кораци које ће предузети током овог самита додатно ће повећати њихову заједничку снагу“.

Miler: Da je Tramp predsednik SAD, ne bi bilo rata u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.