Почетна > Свет
Свет

Бајден о расистима у САД: Неће имати последњу реч

Председник САД Џозеф Бајден позвао је Американце да гласно говоре против расизма и екстремизма и поручио да ће затражити од Конгреса да учини више како би се компаније које стоје иза друштвених мрежа држале одговорнима за ширење мржње.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

„Бели супрематисти неће имати последњу реч“, рекао је Бајден на скупу у Белој кући „United We Stand“ на којој су учествовали локални званичници, стручњаци и особе које су преживеле насиље.

Бајден је рекао како је Америка дуго осећала „линију мржње“ према мањинским групама, којој су политика и медији последњих година давали „превише кисеоника“.

„Важно је да наставимо да вичемо. Важно је да људи знају да нисмо такви“, рекао је амерички председник.

Догађај је такође одао признање заједницама које су претрпеле нападе темељене на мржњи, укључујући масовну пуцњаву у геј ноћном клубу у Орланду 2016. и у супермаркету у Бафалу у Њујорку раније ове године, када је 10 црнаца устрелио отворени расиста, подсећа Хина.

Злочини из мржње у САД у 2020. досегли су највиши ниво у последњих 12 година, што су последњи доступни подаци, објавио је прошле године ФБИ.

Бајден је зарадио велики аплауз када је рекао како жели да Конгрес „друштвене мреже сматра одговорнима за ширење мржње“.

„Позивам Конгрес да укине посебни имунитет који имају друштвене мреже и свима им наметне пуно јаче захтеве транспарентности“, поручио је председник САД.

Бела кућа више пута је позивала на укидање закона који штити онлајн фирме од одговорности за садржај који објављују корисници, а такође је подржала јачање притиска на технолошке компаније у виду антимонопола и транспарентности.

Sud odredio nezavisnog arbitra u istrazi protiv Trampa

 

Преузмите андроид апликацију.