Почетна > Свет
Свет

Суд одредио независног арбитра у истрази против Трампа

Савезни суд у САД је именовао њујоршког правничког ветерана Рејмонда Дирија, за независног арбитра у кривичној истрази због поверљивих докумената који су пронађени током ФБИ претреса у кући бившег америчког председника Доналда Трампа на Флориди и одбио је захтев Министарства правде да настави испитивање њиховог садржаја.
Фото: Танјуг/Mary Altaffer, File

Амерички окружни судија Ејлин Кенон у четвртак је овластила новоименованог независног арбитра, Рејмонда Дирија, да прегледа цео сет докумената, заплењених у претресу Трамповог имања Мар-а-Лага 8. августа и одредила новембар као рок за његов рад, преноси АП.

У међувремену, она је продужила забрану тужилаштву да у истрази користи око 100 заплењених докумената који су означени као поверљиви.

Избор Дирија, бившег савезног тужиоца који је годинама радио и као судија савезног суда са седиштем у Бруклину, уследио је након што су и Министарство правде и Трампови адвокати јасно дали до знања да цХе бити задовољни његовим именовањем за такозваног специјалног стручњака у овом судском процесу.

Две стране се нису биле сагласне око обима дужности које треба да обавља такозвани специјални сручњак, наводи АП.

Трамп је под истрагом Министарства правде због чувања владиних докумената, од којих су неки означени као веома поверљиви, укључујући и строго поверљиве документе на свом имању Мар-а-Лаго у Палм Бичу након што је напустио функцију у јануару 2021. године.

Министарство правде испитује и евентуалну опструкцију истраге.

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini od 600 miliona dolara

 

Преузмите андроид апликацију.