Почетна > Свет
Свет

Бајден: Наша прошлост не мора да диктира нашу будуц́ност

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да та земља мора да преузме улогу земље која предводи човечанство у овом критичном тренутку и сарађује са земљама у свим деловима света повезујући их за остварење заједничких циљева и удружујући се са партнерима који деле заједничку визију будуц́ности света.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer

Он је на дебати у Генералној скупштини Уједињених нација рекао да САД стреме „безбеднијем, просперитетнијем и праведнијем свету за све људе“ јер је будућност Америке повезана са остатком света, као и да ниједна земља не може сама да одговори на изазове данашњице.

Бајден је рекао да САД одржавају озбиљне консултације са многим државама чланицама УН о проширењу Савета безбедности УН, додајући да је потребно „више гласова и више предлога на столу“ јер УН морају да наставе да чувају мир, спречавају сукобе и ублажавају људску патњу.

Амерички председник рекао је и да та земља ради на томе да глобалне институције као што је Светска банка постану осетљивије, ефикасније и инклузивније и указао да Америка улаже напоре да реформише Светску трговинску организацију како би очувала конкуренцију, отвореност, транспарентност и владавину закона, истовремено штитећи раднике и покрећући транзицију чисте енергије и одрживог раста.

Према његвим речима, организација Г20, као витални форум је ојачана.

Он је истакао да ће Америка бранити демократију широм света, али је нагласио да се у партнерству САД са другим земљама не ради о издржавању и преузимању обавеза било које земље.

„О односима са Кином желим да будем јасан и доследан. Трудимо се да одговорно управљамо конкуренцијом између наших земаља како не би дошло до сукоба“, предочио је Бајден и изразио спремност САД да раде заједно са Кином на питањима која укључују и климатску кризу која је видљива свуда у свету.

Он је поручио да се не сме дозволити Русији да „брутализује“ Украјину без последица оценивши да се овонедељно окупљање одржава „под сенком сукоба“ који је описао као „незаконити освајачки рат Русије“.

„Ниједна нација не жели више од Украјине да се рат заврши. Само Русија стоји на путу миру јер је цена Русије за мир капитулација Украјине и (присвајање) њених територије. Али Русија ће се уморити. Ако одустанемо од основних принципа Сједињених Држава, ако дозволимо да се Украјина расцепи да бисмо умирили агресора, може ли се било која држава чланица овог телу осећати заштићеном и да ли ће независност било које нације бити сигурна“, упитао је Бајден и понавио подршку Вашингтона Украјини и дипломатском решењу које би донело праведни и трајни мира, наводи Гардијан.

Према његовим речима Русија сноси одговорност за рат у Украјини и она је једина која има моћ да одмах оконча рат.

„САД ће наставити да стоје уз народ Украјине који брани свој суверенитет, територијални интегритет и слободу“, поручио је амерички председник.

Lula: Prevazilaženje izazova na putu ka superiornijim oblicima koegzistencije

Преузмите андроид апликацију.